zaterdag 27 februari 2021

8 EHBO-tips die elke hardloper moet weten

Veel voorkomende medische situaties die elke hardloper tegen kan komen

Ook al is hardlopen geen contactsport, ongelukken en blessures kunnen gebeuren. Je kunt vallen op je knie of door spierkramp gedwongen worden te stoppen. Wat doe je als dit gebeurt en je bent ver van huis met slechts beperkte middelen?

Elke hardloper zou ze moeten weten om goed voorbereid de deur uit te gaan, of het nu is voor een rustig duurloopje van vijf kilometer over achterafweggetjes of voor een natuur trail van 50 kilometer.

1. Snij- en schaafwonden: meteen schoonmaken

Een val of botsing kan leiden tot een open snijwond die je training ontregelt. Je bent geneigd om door te lopen, maar toch is het goed om even te stoppen en de wond goed te bekijken. Je kunt het beste het bloeden stelpen, het gebied schoonmaken en beschermen. Het schoonmaken dien je bij voorkeur met waterstofperoxide of een lauwwarme zeepoplossing te doen. Heb je alleen een fles water bij je, dan kun je het schoonspoelen met water. Houd het gebied vochtig met een antibioticumzalf of gewone vaseline. Bedek de vochtige wond met een gaasje tot deze geen vocht meer afscheidt. Je hoeft de wond niet te bedekken als er geen vocht meer uitkomt. Heb je helemaal niets aan wondverzorging tot je beschikking, scheur dan een stuk van je shirt af en bind dit op het gebied bij wijze van compressie. Dit is vooral van belang als het bloed uit de wond gutst.

2. Blaren: liever niet doorprikken

Hoe verleidelijk het ook is: prik je blaren niet door als het niet nodig is. Maak in verband met risico op ontstekingen een gesloten blaar alleen open, als deze echt pijnlijk is. Je blaar reinigen met water kan ook een verergerende werking hebben, omdat de combinatie van zweet en vocht mogelijk meer blaren creëert. Gebruik liever speciale blaar pleisters of vaseline om de genezing te bespoedigen.

Wil je je blaar toch doorprikken? Prik dan met een steriele naald in de zijkant van de blaar en duw het vocht eruit. Verwijder het velletje niet; smeer er wat anti-infectiezalf op en doe er zo nodig een verbandje omheen.

3. Uitdroging: drinken

Zelfs ervaren hardlopers nemen onderweg onvoldoende vocht in. Dat kan met name voorkomen in warme omstandigheden, en/of een hoge luchtvochtigheid. Bij ernstige uitdroging kun je duizelig worden, je kunt verward raken of zelfs het bewustzijn verliezen. Als je voelt dat je uitgedroogd raakt, stop dan met hardlopen. Vul je vochtvoorraden aan en gun jezelf de tijd om te herstellen. Door uitdroging kan ook spierkramp optreden. In dat geval moet je eveneens stoppen met hardlopen, je spieren rekken en/of masseren om de kramp eruit te halen, en natuurlijk je vochtvoorraden aanvullen. Hoe voorkom je nou uitdroging? Zorg dat je zout- of elektrolyttabletten bij de hand hebt, of voeg dat toe aan je waterfles. Houd er wel rekening mee dat sommige gelletjes cafeïne bevatten dat heeft een vocht afdrijvende werking en kan een oorzaak van uitdroging zijn.

4. Zonnestralen: smeer je altijd in

Natuurlijk moet je je gewoon insmeren voordat je in het zonnetje gaat hardlopen. Als je huid om wat voor reden dan ook dreigt te verbranden, neem dan onmiddellijk maatregelen. Bedenk een manier om je huid te bedekken of zoek een plekje in de schaduw. Is je huid verbrand door de zon, dan kun je de pijn verlichten met een aloë vera spray met lidocaïne. Gebruik geen vaseline, want dit kan de warmte vasthouden die het lichaam probeert vrij te maken. Veel water drinken is ook van cruciaal belang, omdat je risico op uitdroging bij verbranding groter is.

5. EHBO-kit: bij de hand

Tijdens het hardlopen kun je natuurlijk niet alle EHBO-spullen bij je dragen. Zorg dat je ze bijvoorbeeld in je auto, waarmee je naar een training of wedstrijd rijdt, bewaart. Je kunt een instant icepack of elastisch verband bij de hand houden voor ernstige verstuikingen. Het kan ook geen kwaad om enkele basisbenodigdheden, zoals pleisters, verbandgaas, blaar pleisters en een crème voor eventuele schaafwonden binnen handbereik te houden.

6. Veiligheid: loop samen

Het klinkt misschien als een open deur, maar het kan een groot probleem zijn als zich een noodsituatie voordoet en je bent alleen. Dus als je van plan bent om een training door een dunbevolkte omgeving te doen, vraag dan een vriend om mee te gaan. Ga je toch alleen, dan kunnen achterblijvers met behulp van bepaalde tracker-apps zien waar je je bevindt.

7. Veiligheid: onthul je route

Als je alleen hardloopt, en je hebt geen zin om je telefoon mee te nemen, dan kun je niet werken met een dergelijke tracker. Laat dan familieleden, vrienden of de buren weten waar je gaat lopen en hoe lang je denkt weg te blijven.

8. Noodsituatie: bel 112!

Er is veel voor te zeggen om altijd een telefoon mee te nemen. Als jij of je hardloopmaatje tijdens het hardlopen in ernstige gezondheidsproblemen komt, roep dan onmiddellijk medische hulp in. Bij abnormale pijn op de borst of ongebruikelijke moeite met ademhalen, moet je onmiddellijk stoppen met hardlopen en 112 bellen, zodat hulpverleners snel ter plekke zijn en je zo nodig direct naar het ziekenhuis kunnen vervoeren. (bron)

Geen opmerkingen: