woensdag 31 juli 2024

Ook Anita Lahuis, lid van de Zandloper, loopt op de Olympische Spelen

Al in november vorig jaar hoorde Lahuis dat ze was ingeloot voor deelname: ‘Ik was helemaal euforisch, ik vind het ook echt héél leuk

Voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen is er aan de Olympische marathon ook een publiek evenement gekoppeld. De Hengelose Anita Lahuis(52) is één van de gelukkigen, zij mag volgende week zaterdagavond in Parijs meedoen aan de Marathon Pour Tous.

Door Luuk Stam

Het klinkt vrij bizar: recreatief hardloopster Anita Lahuis uit Hengelo doet mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Toch staat ze eind volgende week wel degelijk aan de start van een hardloopwedstrijd die officieel deel uitmaakt van dit grootste sportevenement ter wereld. De Olympische marathon voor de mannen is op zaterdagochtend 10 augustus, die voor de vrouwen op zondagochtend 11 augustus. Precies daartussenin vindt er op hetzelfde parcours ook een wedstrijd voor amateurhardlopers plaats: de Marathon Pour Tous.

Voor de recreatieve lopers zijn er twee afstanden: de traditionele marathonafstand (42,195 kilometer) en de 10 kilometer. Hier meelopen gaat niet zomaar, net als bij de ‘echte’ Olympische Spelen is ook hieraan een selectie voorafgegaan. Die ging in dit geval per loting, maar om daarin mee te doen, moesten eerst de hardloopschoenen uit de kast. Door via hardloopapps deel te nemen aan verschillende challenges maakten belangstellenden kans op een startbewijs. Twee keer 20.024 startnummers zijn er uitgedeeld.

Eén van die startbewijzen is dus in handen van Lahuis, zij loopt de 10 kilometer. Al in maart vorig jaar koppelde ze hiervoor haar Strava-app – die sportactiviteiten registreert – aan die van de organisatie van Parijs 2024. “Mijn schoonzus had het ergens langs zien komen”, blikt de Hengelose terug. “Ik ben sowieso altijd al veel aan het hardlopen dus ik dacht: dit is leuk, dit ga ik doen. Een marathon heb ik nog nooit gelopen, om dat midden in de zomer voor het eerst te gaan doen, dat zag ik niet zo zitten. Toen ik zag dat er ook een 10 kilometer was, dacht ik: dan ga ik daarvoor!”

In het verleden liep ze al regelmatig wedstrijden van deze afstand. Het was echter lange tijd totaal onduidelijk of het voor Lahuis – in haar thuisdorp één van de kartrekkers van de jaarlijkse Quintusloop, ook daadwerkelijk van ‘een Olympische wedstrijd’ zou komen. Toch maakte ze heel wat looprondjes. Zodoende kon ze de individuele challenges op de app één voor één afvinken.  20 kilometer hardlopen in één week, 200 minuten hardlopen in één maand, minimaal 30 kilometer afleggen in drie runs enzovoort. Daarnaast waren er groepschallenges, voor alle deelnemende lopers wereldwijd. Bijvoorbeeld: Loop samen 4,5 miljoen kilometer in een maand. Ook dat lukte.

Uiteindelijk had de Hengelose elf succesvol afgeronde challenges op haar naam staan, maar of dat genoeg was? “Je had echt geen idee, er was in de app nergens een ranglijst of iets dergelijks te vinden”, vertelt het lid van de Achterhoekse loopgroep Zandloper. “Je kon ook punten halen per gelopen kilometer, maar ik vraag me af in hoeverre die een rol hebben gespeeld. Ik lees nu ook berichten van mensen die veel meer punten hadden dan ik, maar zij hebben geen startbewijs gekregen. Volgens mij heb ik gewoon enorm veel mazzel gehad.”

In november vorig jaar kreeg Lahuis een mailtje van de organisatie, met daarin haar startbewijs voor de 10 kilometer. “Ik was helemaal euforisch”, blikt ze terug op dat moment. “Ik vindt het ook echt heel leuk. Dat je bij zo’n groot evenement mag lopen, over de wegen waar de profs ook lopen, dat is toch geweldig? Het klinkt alleen al mooi. Nu het dichterbij komt vertel je het ook aan meer mensen. Dan zijn de reacties van: ‘Huh? Jij loopt op de Olympische Spelen? Hoe dan!?’ Dat is heel grappig.”

Hoewel de Hengelose binnen het regionale hardloopwereldje heel wat mensen kent, ontdekte ze in haar directe thuisomgeving nog niemand die net als haar is ingeloot, want ook haar schoonzus Mey Low – die in het Overijsselse Holten woont – behoort tot de gelukkigen. Zij gaat voor de marathon. “Ze is wel wat geblesseerd”, vertelt Lahuis. ‘Maar ze zegt: ‘Desnoods wandel ik af en toe een stuk, dit maak je maar één keer in je leven mee.’ Zo zie ik het ook, dit gaat een unieke ervaring zijn, het wordt mijn hoogtepunt van het jaar. En ja, zeker ook het hoogtepunt van mijn hardloop carrière als je het zo wil noemen, haha!”

Met haar man en twee dochters had de Hengelose in het kader van de Olympische Spelen al een tripje Parijs gepland staan. Het gezin is zeer sportminded, zo zullen de vier onder meer op de tribune zitten bij een wedstrijd van het Nederlands vrouwen handbalteam. Kaarten hiervoor hebben ze al een tijd in huis. “Al toen bekend werd dat de Spelen dit keer gaan we naartoe!’ Ook de camping hadden we al geregeld. We hebben wel een dagje bij moeten boeken, gelukkig kon dat nog.”

Haar wedstrijd is volgende week zaterdag laat in de avond, om 23.30 uur zal het startschot klinken. De start ligt net als voor de profs bij het Hôtel de Ville, de finish op het Esplanade des Invalides. De eindtijd zal voor velen bijzaak zijn, al bepaalt een geschatte eindtijd wel de startpositie. Lahuis is op basis van haar prestaties in de challenges ingedeeld in een vak met lopers die naar verwachting precies een uur over de 10 kilometer zullen doen. “Dat is voor mij wat ambitieus, dat lijkt me net niet haalbaar”, zegt ze. “Maar wie weet loop je door de beleving daar net een stukje sneller’. Een ding is al vast zeker: ook de Hengelose zal met eremetaal huiswaarts keren. Bij de Marathon Pour Tous is er voor iedereen een medaille.(bron)

Geen opmerkingen: