dinsdag 4 mei 2021

Jordy Kloet: ‘Het Montferland wordt door de bewoners hier gezien als hun achtertuin'

Het Montferland kent prachtige routes die je kunt lopen of wandelen
Nederland heeft prachtige gebieden om hard te gaan lopen. Het Montferland is er een van. Een prachtig natuurgebied gelegen op 20 kilometer vanaf Arnhem, in het zuiden van de Achterhoek nabij de plaatsen Doetinchem, Didam en ’s-Heerenberg. Voor Jordy Kloet (28) is het zijn achtertuin en hij kent daar als geen ander de mooiste routes.

Jordy Kloet is lid van het Argo Top Team uit Doetinchem. Kloet: ‘Het Montferland wordt door de bewoners hier gezien als hun achtertuin. Het is een prachtig bos met afwisselende plekjes waar ze graag komen.’

Het Montferland is ontstaan in de IJstijd waarbij gletsjers grond voortstuwden die uiteindelijk resulteerden in de heuvels van het Rijk van Nijmegen, de Posbank en het Montferland. In het Montferland zijn de Kale Jakob (80 meter hoog) en de Hettenheuvel (93,6 meter hoog) hier mooie voorbeelden van. 

Kloet: ‘Het Montferland heeft ontelbare prachtige routes die je kunt lopen of wandelen. Zelfs het Pieterpad komt hier voorbij. Mijn favoriete ronde begint bij de parkeerplaats Hettenheuvel aan de Zeddamseweg vlakbij het pittoreske dorp Kilder. De route is bijna 5 kilometer (4,8 km) lang en is met gele pijlen door Natuurmonumenten uitgezet. Deze route geeft de loper of beginnende trailer een mooie inkijk in het gebied.’

De gele route klimt langzaam vanaf de parkeerplaats over een bospad omhoog naar de top van de Kale Jakob. Onderweg passeer je een paar Kochbunkers uit de Tweede Wereldoorlog die daar lagen als uitzichtpost. Door de hoogte van de Kale Jakob kun je bij goed weer de Posbank zien liggen. De Kale Jacob ontleent zijn naam aan het feit dat hij op een kaal hoofd lijkt. Na een afdaling (rustig aan voor de knieën) komt de tweede klim er al aan, de Hettenheuvel. Deze wordt vanaf de westelijke kant beklommen. Deze klim, door een bos met ontelbare vogelgeluiden, duurt wel 5 minuten en is voor iedereen een mooie uitdaging. Deze Hettenheuvel was vroeger ook een uitkijkpunt maar is nu begroeid. Vanaf de top gaat het weer heuvelaf via schitterende trailpaadjes en komt de loper voor zijn idee wat dieper in het bos, want het wordt stiller.

Kloet: ‘Dat stille stuk is prachtig! Het ademt trailrunning. Ook ik ontdek hier elke keer weer wat nieuws. Na dit stille stuk bereik je al gauw weer de parkeerplaats waar je begonnen bent. Deze heuvelachtige gele route is prachtig en kan ik iedereen aanraden. Voor de een zal het een pittige training zijn, voor de ander puur genieten. Of je er nu een uur of een half uur over doet, dat doet er niet toe. Het is heerlijk om hier in elk jaargetijde te mogen lopen. Absoluut het proberen waard!’ (bron)

Geen opmerkingen: