zondag 26 december 2021

Waarom je niét je kerstdiner 'eraf moet lopen'

Waarom je niet moet hardlopen om je kerstdiner te verbranden

Lekker eten is voor veel mensen belangrijk tijdens de feestdagen. We eten op die dagen vaak meer dan normaal, wat soms leidt tot een schuldgevoel. Je ziet daarom veel artikelen voorbijkomen die je vertellen hoe lang je moet hardlopen om je kerstdiner te verbranden. In plaats daarvan spraken we met sport- en eetstoornisdiëtiste Renee McGregor over waarom hardlopen nooit een compensatie zou moeten zijn voor wat je eet, in welke tijd van het jaar dan ook.

1.Hardlopen is meer dan calorieën verbranden

'Ik denk dat mijn grootste zorg is dat mensen hardlopen zien als een compensatie voor het voedsel dat ze eten, want dat is niet wat je relatie met hardlopen zou moeten zijn. Het moet niet zijn 'ik moet gaan hardlopen', maar 'ik wil gaan hardlopen'. Hardlopen is zoveel meer dan calorieën verbranden - het gaat om je welzijn, je hartgezondheid, je serotonine- en dopaminegehalte, het kan iets zijn wat je sociaal doet, of omdat je een nieuw pad of avontuur wilt verkennen. Dat je calorieën verbrandt is een neveneffect, maar niet het enige dat telt.'

2. Ons lichaam heeft brandstof nodig, of we nu hardlopen of niet

'Ons lichaam heeft altijd brandstof nodig, ongeacht of we hardlopen of niet. We hebben een bepaalde hoeveelheid energie nodig om te functioneren, te denken en onze dagelijkse taken uit te voeren en dat is het grootste deel van onze dagelijkse energiebehoefte.' Dus of je nou gaat lopen of niet met Kerst, eten moet je toch.

3. Ons lichaam is erg goed in het onder controle houden

'Een paar dagen jezelf verwennen met Kerstmis zal niet veel verschil maken. We vergeten vaak dat ons lichaam heel, heel goed is in het onder controle houden. Het is bijvoorbeeld een misvatting dat de gemiddelde persoon kilo's aankomt met Kerstmis, dat is onmogelijk. Als mensen een paar dagen te veel eten, komen ze gemiddeld maar 1 tot 2 kilo aan, en dat is als je er echt voor gaat. Onthoud dat je gemiddeld slechts een paar dagen 600 tot 1000 calorieën meer eet dan dat je normaal doet.' Om 1 kilo aan te komen, moet je ongeveer 7000 calorieën meer eten dan dat je lichaam verbrandt.

4. Het is belangrijk dat we naar het grotere plaatje kijken

'Het is maar een paar dagen en zolang je je normale gewoonten weer oppakt na een periode van verwennerij, zal het niet veel verschil maken. Wanneer we een periode van overvloed hebben, zal je lichaam meestal verlangen naar fruit en groenten, of gewoon je normale eetgewoonten. Het probleem is dat we als mensen uit het oog zijn verloren wat we willen, omdat ons voortdurend wordt verteld wat we wel en niet moeten eten, en hoeveel we moeten bewegen.' Als je een paar dagen te veel eet, reguleer je dat en merk je dat je de volgende dagen minder honger hebt.'

5. Luister naar je lichaam

'Het is gemakkelijk om dit uit het oog te verliezen, maar als je een normaal gewicht hebt, regelmatig beweegt (en daarmee bedoel ik niet elke dag hardlopen) en in een voor jou gezonde gewichtscategorie zit, zal je lichaam je biochemisch en hormonaal vertellen wanneer het honger heeft en wanneer niet. Als je zin hebt in chocolade en je eet het wanneer je er zin in hebt, zul je veel minder snel te veel eten. Als je trek hebt in een croissant en er een eet, zul je je eerder voldaan voelen en niet op zoek gaan naar iets anders. Als mensen proberen te controleren en te beperken, brengen ze hun lichaam uit balans en is de kans groter dat ze slechte keuzes maken, dus luister naar je lichaam.'

6. Omarm de extra tijd die je krijgt met Kerstmis

In plaats van rustperiodes te zien als een tijd waarin je 'moet' hardlopen, geniet van het feit dat je meer tijd hebt om te gaan hardlopen zonder de normale druk van het dagelijks leven.

7. Leg jezelf niet zoveel druk op

'Als je jezelf voorneemt: 'In januari breng ik alles op orde' of 'Ik ga maandag hard aan de slag in de sportschool', zet je jezelf bijna nog meer onder druk. Iedereen legt in januari de nadruk op het op orde krijgen van de dingen, maar eigenlijk zet je in op een mislukking omdat je jezelf uiteindelijk te veel beperkingen oplegt en te veel traint. Het is het beste om hardlopen langzaam op te bouwen - wees realistisch over je doelen en besteed de eerste paar weken aan je normale routine om weer op het goede spoor te komen. (bron)

Geen opmerkingen: