vrijdag 31 december 2021

Fastest Known Avajaan

Mathias Welz

AVA ’70 heeft atleten in alle soorten en maten. Baan-, weg- en triatleten, marathon- en traillopers, langzame en snelle lopers van alles loopt er rond.  Sommige van onze snelle lopers zijn zelfs buiten de Achterhoek bekend en anderen blijven bijna helemaal anoniem. Mathias Welz is er eentje uit de laatste categorie bijvoorbeeld. Ik denk dat er veel AVA leden zijn die nu hun wenkbrauwen fronsen en zich afvragen wie dat is.

Om het meteen maar te verklappen: Mathias is de man met de meeste FKT’s op zijn naam bij AVA. FKT staat voor Fastest Known Time, het gaat hierbij om de snelste tijd die bekend is op een route zonder dat het een wedstrijd is. Het gaat hierbij vaak om langere afstanden, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Stravasegmenten. Die tijden worden bijgehouden op een internationale ranglijst op www.fastestknowntimes.com. In deze coronatijd is het verschijnsel FKT ineens populair geworden. Allerlei (top)atleten die geen wedstrijden meer te lopen hadden gingen eens op de kaart kijken naar een mooie (wandel)route en probeerden daar een snelste tijd op neer te zetten.

Mathias is naast een hele snelle loper op de weg (2:38 op de marathon) ook een echte bergliefhebber. Zijn hele Facebook- en Instagrampagina bestaat zowat uit prachtige vergezichten in de bergen. Een week lang als een malle bergop, berg af is zijn idee van een  mooie vakantie. Daarbij maakt hij dan vaak meer hoogtemeters dan menig AVAjaan aan vlakke kilometers maken… Zo nu en maakt hij er een mooie uitdaging van voor zichzelf en probeert hij een bestaande route zo snel mogelijk af te raffelen.

Dat gaat onze Duitse vriend goed af, hij heeft inmiddels op de site van Fastest Known Times maar liefst negen keer een Fastest Known Time kunnen noteren. Daarvan zijn er maar liefst zeven routes die nog steeds op zijn naam staan. Zijn tijd op het Scholtenpad is inmiddels wel verbeterd, maar zijn tijd op de N70 route bij Nijmegen is een tijd waar bijvoorbeeld Mark en Tim te Brake nog maar aan moeten zien te tippen.

Zijn meest bijzonder prestatie is waarschijnlijk zijn snelste tijd op de GR221 op Mallorca. Het gaat hierbij om een lange afstand bergwandelroute van maar liefst 135 km. Normaal doen wandelaars daar een dag of acht over. Mathias wist de route over de geitenpaadjes met bijna 6200 hoogtemeters non-stop af te leggen in net iets meer dan 26 uur. Ongelofelijk.

Andre Bleumink

Geen opmerkingen: