donderdag 21 juli 2022

Rondommetje Hulshorst

Landgoed Groeneveld

Hulshorst is een klein dorp met ongeveer 2.000 inwoners in de gemeente Nunspeet. Het dorp ligt er ten zuidwesten van en ten noorden van Harderwijk en Hierden aan de Harderwijkerweg, vroeger de Zuiderzeestraatweg genaamd. Deze weg vormt ongeveer de grens tussen het Veluwemassief en de agrarische gronden langs het Veluwemeer.

Het Rondommetje Hulshorst is een kleine tocht rondom het mooie dorp Hulshorst. Je loopt over kleine zandweggetjes tussen de weilanden, langs de bosrand en over het landgoed Groeneveld. De naam Hulshorst komt in een oorkonde van 1295 als Hollhorst voor, maar waar de naam precies vandaan komt, weet niemand. 

Een Horst is een historische benaming voor een met kreupelhout of met hakhout begroeide hoger gelegen plek in het landschap. Een Horst kan zo groot zijn als een boerderij. Een hul is ook een oude naam voor een heuvel. 't Hul is een gebiedsnaam die in de omgeving van Nunspeet vaker voorkomt. De naam zou erop kunnen duiden dat op de Horst een bos zou zijn geweest, van hulst. We zullen het nooit weten....

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

Geen opmerkingen: