vrijdag 22 juli 2022

Vrijheijt klompenpad in Elburg

De haven van Elburg, het start- en eindpunt van dit klompenpad

Nadat we een plek voor de auto op de parkeerplaats in de voormalige Hanzestad Elburg hebben gevonden, lopen we vanaf de Mheenpoort de route met de klok mee. Dat betekent dat we eerst een stukje stadswal meepakken. De tocht komt niet binnen de stadsmuren van het oude vestingstadje. Voor wie de stad niet kent, maak aan het einde van je tocht even een rondje door het oude centrum, het is er prachtig.

Met het zicht op de stompe toren van de Grote of Sint-Nicolaaskerk verlaten we de stadswal en worden meteen een drassig weiland ingeleid. Over zeven bruggetjes (het pad heet ‘De zeuven vondertjes’) lopen we naar De Vrijheid, een wijk van Elburg en tevens naamgever van dit pad. Het behoort tot één van de oudst bewaarde paden. In de 14e eeuw lagen hier twee buurtschappen met dezelfde naam: De Groote Vrijheid en De Kleine Vrijheid. Een Vryheit is het rechtsgebied dat tot de stad behoort. 

Over de Tempelweg verlaten we de stad. Op het onverharde pad, geflankeerd door wilgen kwetteren de vogels naar hartenlust. We komen uit op de Melksteeg. Over deze smalle weg liepen de boeren vroeger naar de graslanden in de polder om daar hun koeien te melken.

Als we het dorpje Oostendorp hebben verlaten, pauzeren we even op het terras van restaurant bij korenmolen 'de Tijd'. Deze molen is in 2018 in eigendom gekomen van de familie Schuld en worden de bijgebouwen omgebouwd tot bakkerij. Ze telen zelf het graan, malen het in de molen en bakken het vervolgens in eigen bakkerij tot brood. 

Even later lopen we een stukje langs de Zuiderzeestraatweg om vervolgens over een klein paadje langs de sportvelden van ESC weer richting Elburg te slingeren. We blijven aan de overkant van het water lopen en met een bocht om de vesting heen komen we, na ruim 9 kilometer, weer bij de haven uit. 

Klik op de link voor een aantal foto's van deze route

fotoalbum

Korenmolen 'de Tijd', met bakkerij en restaurant

Geen opmerkingen: