donderdag 4 december 2008

Training in Usselo

De molen van Wissink
Merle en haar vriendin Nikki gaan vandaag naar een open dag van de Hogeschool Saxion in Enschede en vragen of ik hen daar om 13.00 uur kan afzetten en om 16.30 uur weer op kan halen. Dat is prima maar wat doe ik dan in de uren die daar tussen liggen. Daarom heb ik vanmorgen maar eens even gegoogled om te kijken of ik er nog een mooi trainingsrondje kan lopen. En ik heb er één gevonden.


Om kwart voor één zet ik hun bij de school af en ga dan eerst even de stad in om nog wat Sinterklaas inkopen te doen. Daarna rijd ik naar Usselo en begin daar aan mijn duurloop van ongeveer 12,5 kilometer. Als ik de grote weg verlaat kom ik op de Usseler Es en lees daar op een bordje dat hier ongeveer 10.000 jaar voor Christus de steentijdjagers al rondzwierven en dat het één van de grootste essen van Europa is. De boerderijen liggen er in een krans omheen met veel houtwallen rond de boerderij.

Even later loop ik het recreatiepark Het Rutbeek in. De hele weg regent het al iets en nu komt er zelfs natte sneeuw naar beneden. In dit gebied kom ik drie jagers en net zoveel drijvers tegen. Dat doet mij gelijk denken aan hetgeen ik op het bordje gelezen heb. Nadat ik het recreatiepark weer verlaten heb, loop ik langs het Crematorium en nog geen kilometer later zie ik de achterkant van de molen van Wissink. Als je van Haaksbergen komt rijden is deze molen net voor Usselo midden in een weiland aan de rechterkant te zien. Het is een standerdkorenmolen met drie zolders waar tot het jaar 1920 de Usseler boeren hun graan maalden. Hierna kwam in Lonneker een machinale maalderij. In 1972 is de molen van Wissink door de storm erg beschadigd waarna ze in 1982 werd gerestaureerd en op de oorspronkelijke plek werd herbouwd.

Na vijf kwartier warm ik me weer lekker op bij de open haard van Restaurant Hanninkshof in Usselo met een lekkere kop koffie. Het was een mooi en nat trainingsrondje.

gelopen route

een aantal foto’s van vanmiddag
Na afloop van de training heb ik een lekkere kop koffie gedronken in Restaurant Hanninkshof

Geen opmerkingen: