zondag 28 juni 2009

Stadstraining in Bergen op Zoom

De klok van de Sint Gertrudiskerk heeft net half negen geslagen
Vandaag heb ik eens een keer een training door de grote stad gelopen. Normaal komt dat bij mij bijna nooit voor maar doordat Angelina’s Bed and Breakfast waar we verblijven midden in de stad ligt, loop ik al vrij vroeg over de Grote Markt. De klok van de Sint Gertrudiskerk slaat net half negen en in de begin uurtjes van de afgelopen nacht zat ik hier bij een feestje nog op het terras. Maar dit is wel even wat anders. Het gaat erg rustig maar de eerste zweetdruppels voel ik al over mijn rug lopen.


Wat mij opvalt is dat Bergen op Zoom veel fraaie monumenten en oudere huizen heeft. Zo liggen de stadsschouwburg de Maagd en het oude stadhuis ook op deze Markt. Ik loop verder door een aantal kleine straatjes naar het oudste monument van de binnenstad de Lievevrouwepoort, ook wel de Gevangenpoort genoemd. Het gebouw maakte deel uit van de muren rond de stad en deed later dienst als gevangenis. Ik ga onder de 14e eeuwse poort door en volg de bordjes naar het Spuihuis en de haven. Hier kom ik op de route van een uitgezette wandeltocht terecht en ik gok dat deze tocht door de mooiste stukken van de stad gaat. Ik volg de pijlen en loop door allerlij kleine straatjes en buurten, wat verbaasde wandelaars achterlatend.

Opeens sta ik voor het meest opvallende monument van de stad het Markiezenhof. Tijdens de Franse periode (1795-1814) kreeg het Markiezenhof een militaire functie. Hierna was het in gebruik als hospitaal en vervolgens tot 1957 als kazerne. In het voormalige woonpaleis van de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom zijn nu een bibliotheek, een restaurant en het ‘Historisch Centrum het Markiezenhof’ (museum en archief) gevestigd. Als woning van de Markiezen heeft het gebouw een groot aantal veranderingen ondergaan, waardoor onder andere de pitoreske binnenplaatsen zijn ontstaan.

Na drie kwartier ben ik terug, wek de anderen en schuif even later aan voor een heerlijk ontbijt.
Voor enkele foto’s klik op onderstaande link

fotoalbum

Geen opmerkingen: