woensdag 1 juli 2009

Te Molder droomt van het grote werk

Lisa te Molder van het Running Team Achterhoek (foto Theo Kock)
ZIEUWENT – Hardlopen is haar leven. Ze zou niet meer zonder kunnen. Lisa te Molder werkt aan een topsportcarriëre in het Running Team Achterhoek, een regionale selectie van talenten in de leeftijd van 13 tot 20 jaar. De 17-jarige atlete uit Zieuwent heeft zich de afgelopen maanden voorbereid op het Nederlands kampioenschap op de baan voor junioren in Emmeloord. Na de bronzen plak twee weken geleden op een Nederlands baankampioenschap in Utrecht op de 5 kilometer, is de grote druk eraf. "Ik weet dat ik het kan en dat is een prettige gedachte", merkt Lisa op, die zich overigens niet aan een voorspelling waagt voor de titelstrijd van dit weekeinde. Ze kon hier bij de meisjes junioren A geen potten breken. Direct vanaf de start lag het tempo redelijk hoog en mede door een keelontsteking kon Te Molder zich niet meten met de beste meisjes en finishte in een teleurstellende tijd van 11,04 minuten.

Zondag loopt de Zieuwentse ook nog de finale van de 1500 meter. "Op de 3 kilometer kan ik zo al drie meisjes aanwijzen die heel moeilijk zijn te verslaan. En de 1500 meter is niet echt mijn ding, ofschoon die afstand wel steeds beter gaat. Die 1500 meter blijf ik erbij doen, omdat je er op andere afstanden alleen maar beter van kunt worden", aldus Te Molder die bij haar vijf kilometerrace in Utrecht haar beste tijd over drie kilometer verbeterde in 10,41 minuten. Ze is nu een van de favorieten van het RTA in Emmeloord. De ploeg gaat met acht man naar het NK. Tegenvaller is het afhaken van regerend Nederlands kampioen op de 400 meter Joris Petterson die zich deze week af moest melden vanwege hamstringklachten.

Lisa te Molder studeert voor onderwijsassistente en wil vervolgens naar de Pabo. In haar studiekeuze legt ze de lat bewust niet al te hoog. "Misschien zou ik een zwaardere studie op kunnen pakken, maar dan komt alles in het gedrang. De sport is belangrijk en daar houd ik dan rekening mee bij het kiezen van een studie. Aangezien je in Nederland niet rijk wordt van de atletieksport, zal ik ook een diploma moeten halen", meent ze.

Als lid van het Running Team Achterhoek is Lisa te Molder bezig met topsport. Ze vindt het een voorrecht om van dit team deel te mogen uitmaken. ,,De afgelopen paar jaar ben ik dankzij het team met grote sprongen vooruit gegaan. De begeleiding is zeer professioneel", doelt ze op de trainers en begeleiders onder leiding van hoofdtrainer Henk Peters. "Men gaat zeer verstandig met jonge topsporters om. Heb je rust nodig, dan krijg je die, moet je er bikkelhard tegenaan, dan wordt er niet anders van je verwacht."

Binnen het RTA kunnen hardlopers zich helemaal op de sport concentreren. Enkele weken geleden belegde de groep zelfs een heus trainingskamp in het Portugese Villa Moura. "Tien dagen lang hebben we twee keer per dag getraind. Het was beslist geen vakantie, maar dat was ook niet de bedoeling van die trip. Zo’n trainingskamp werkt ook in mentaal opzicht positief. Je leeft tien dagen lang alleen met mensen die het allerbeste uit zichzelf willen halen. Alleen van die sfeer word je al beter."

Hoe haar toekomst als hardloopster eruit ziet? De droom is om de top te halen. "Dat is ook de intentie van dit team. Daarvoor moet je keihard werken en de tijd zal leren of je de doelstelling haalt."


Geen opmerkingen: