donderdag 18 juni 2009

Verslag van de Intratuinloop in Bredevoort

Lars Duistermaat, met op de achtergrond Gerrit Dijkslag
Intratuinloop levert parcoursrecord op voor Duistermaat


Door Benno Stevering

Lars Duistermaat uit Winterswijk scherpte het parcoursrecord van de jaarlijkse Intratuinloop aan naar een tijd van 34.58 minuten. De man van Archeus liet  Eric Demkes, de houder van het oude record en lid van de organiserende vereniging AVA'70 uit Aalten, de hakken zien. Net als vorig jaar zegevierde de enthousiaste Ingrid van Zolingen uit Aalten bij de vrouwen in een mooie tijd van 45.10 minuten, waarna Heidi Jentink uit Lichtenvoorde dit keer de tweede plek bezette in 47.31 minuten. De vijf kilometer leverde bij de mannen een prooi op voor Gerrit Dijkslag uit Aalten met 17.22 minuten. Clubgenoot Arjan Weijenborg van AVA'70 wist de bijna vijftigjarige Wim Helmink voor te blijven en realiseerde 17.46 minuten, waarna de steeds dichterbij spurtende Helmink zes tellen later de klokken liet stil staan. Superieur liep de triatlete Brigit Landewe uit Boekelo naar een snelle tijd van 18.48 minuten. Judit Westervelt uit Aalten nam genoegen met 20.45 minuten en werd tweede.

Met veertien seconden verbeterde Lars Duistermaat van Archeus uit Winterswijk het oude parcoursrecord van Eric Demkes van AVA'70 uit Aalten.  De jonge atleet Duistermaat liep een nette tijd van 34.58 minuten over de tien kilometer lange Intratuinloop. Demkes die onlangs nog de dr. Brenninkmeijerloop won in Lichtenvoorde was nog steeds in goede vorm, maar had dit keer het nakijken. Duistermaat over zijn zege in Bredevoort: Na een rappe eerste kilometer in 3.15 minuten, heb ik de gehele wedstrijd alleen gelopen. De botsing met een hond na drie kilometer leverde verder geen problemen op, waardoor ik nog een tussentijd van 17.06 minuten kon noteren. Na zes kilometer kreeg ik wat problemen.   Vervolgens was het knokken om toch nog onder die 35 minuten te lopen. Ondanks dat het lastig was om het tempo vast te houden ben ik blij met dit parcoursrecord!. Dit seizoen streef ik er naar om een tijd neer te zetten rond de 34 minuten.  Daarvoor moet je toch kilometers van 3.24 maken. Voor het snelheidswerk zal Lars de komende periode op de baan tempowerk  draaien voor de 1500 meter en de drie kilometer. Eric Demkes uit Aalten die als tweede finishte in 36.46 minuten, gaf aan het afgelopen seizoen last te hebben gehad van de achillespees. Voor hem was het tempo in de eerste ronde te hoog, waardoor aansluiting niet meer lukte. Voor hem wacht net als de nummer drie, Marco Rutgers uit Doetinchem deelname op 18 oktober de marathon van Rotterdam. Zijn constante pas in de achtervolging op Demkes en eindtijd van 37.25 minuten was immers voor hem een goede graadmeter  voor de conditie op het moment.  Na een hamstringblessure opperde de Doetinchemmer met het resultaat in Bredevoort tevreden te zijn. De Veluweloop in Dieren ging onlangs goed. Daarvoor heb ik meegelopen in Tsjechie, waarbij het resultaat wat minder was.  Die hamstringklachten liep ik op na een baantraining.  Ik merk dat ik mijn snelheid voel terugkomen! Juist dat gegeven stemt me tevreden. 

De 36-jarige goedlachse Ingrid van Zolingen is sinds een jaar lid van AVA'70 en scherpte haar persoonlijk record op de tien kilometer aan naar 45.10 minuten. Het geeft een kick om hard te lopen, het liefst zonder schema's. Maar mijn personal trainer Marco van Rijs geeft me verder wel tips om beter je energie op deze afstand te leren verdelen mede gezien mijn werk in de horeca. Halverwege kwam ik door in 22 minuten. Ik ben blij met deze eindtijd van 45.10 minuten.  Deze tijd liet immers zien dat ik constant heb gelopen met geen verval. Vorig jaar liep ik namelijk nog vijftig minuten. Dit is mijn derde tien kilometer van het jaar. Ik denk dat ik de smaak te pakken heb gekregen. Alleen het moet niet te warm worden. Dan vind ik het wat minder prettig om hard te lopen! De vijf kilometer leverde voor de derde maal een zege op voor Gerrit Dijkslag met 17.22 minuten. We gingen gelijk weg met de tien kilometerlopers. Dat tempo lag me na drie kilometer een graadje te hoog, waarna ik Lars van me weg liet lopen. Bij de vijf kilometer kwam ik vervolgens zelf winnend over de eindstreep. Een belangrijk pluspunt vond ik ook dat het parcours goed was aangegeven.  Onlangs liep ik mijn  beste wedstrijd van het jaar in de Gerard Terbroke Memorial te Aalten. Alleen de eindtijd was wat aan de langzame kant. In het najaar wil ik nog wat snelle wedstrijden lopen. Ik denk daarbij aan de zes kilometer in de Posbankloop.Met deze zege in Bredevoort, kan ik nu met een tevreden gevoel mijn vakantie in!. De snelste vrouw Brigit Landewe uit Boekelo  liep naar een tijd van 18.48 minuten, amper veertien tellen langzamer dan in de Rijssense bergloop. Met dit gegeven hoopt de triatlete dit jaar in de zeventien minuten te lopen. Haar reactie mocht niet uitblijven in dit relaas: Ik ben hier zeker blij mee. Toch vond ik het best nog benauwd . Vrij vlot kreeg ik last van een droge keel. Binnenkort staat er nog een kwart triatlon in Rijssen op de planning. Ik vind het erg prettig het hardlopen af te wisselen met af en toe een triatlon. Naar mate je ouder wordt is dit een uitstekende afwisseling. Mijn doel is nu ook om de kortere afstanden vast te houden om de snelheid erin te houden. Anderhalf jaar geleden is onze jongste geboren. Sindsdien blijf ik me actief bezig houden in de triatlon en hardlopen met als doel er nog steeds weer wat seconden af te knabbelen. Ik hoop dat mijn ultieme doel om ooit nog eens in de zeventien minuten te lopen realiseerbaar zal zijn!

Judit Westervelt uit Aalten bezette de tweede plek in 20.45 minuten. De Doetinchemse atlete Els Moorman werd vijfde, maar liet met haar 21.04 minuten zien dat ze nog genoeg snelheid in haar benen heeft.  De Intratuinloop Bredevoort leverde fraaie resultaten op voor de in record aantal aanwezige deelnemers. De sfeer was dan ook opperbest, mede dankzij de uitstekende organisatie van AVA'70,  de plaatselijke entourage en een snelle uitslagenverwerking. Ook de belangstelling bij de jeugd in Bredevoort was erg groot. Zo won bij de jongens Jordi Kaemink  de 2 kilometer in 6.46 minuten en Ruben Boekelder, beiden uit Bredevoort de 1 kilometer in 3.29 minuten.  

Geen opmerkingen: