zaterdag 17 april 2010

Stadskanaal Race the Train 10 km – 40,37 min – 2e Plaats

van links naar rechts Jan Wevers, Dano Harmsen, Gerrit Dijkslag en Geert Wevers
Met vier man vertrekken we om 10.30 uur uit Aalten om mee te doen aan de Race The Train in Stadskanaal, een wedstrijd tegen de diesellocomotief Svetlana. Na een voorspoedige reis, die ons onder andere over de Bundesautobahn 31, naar het Noorden voert komen we rond 12.30 uur in Stadskanaal aan. Het eerste wat opvalt is een trein met mijn naam, zullen ze weten dat ik kom? Het is er verder nog vrij rustig en we schrijven ons in voor de wedstrijd. Omdat ik maar 10 kilometer loop moet ik zelf starten in Musselkanaal en mijn trein vertrekt om 13.30 uur daar naar toe. Ik neem afscheid van Dano, Gerrit en Jan, die de 20 kilometer lopen, en wens hun veel succes.
.
Het traject van de langste museumspoorlijn in Nederland waar we langs gaan lopen moest een spoorverbinding gaan vormen met het Ruhrgebied maar zover is het nooit gekomen. Als ik in de trein zit, lijkt het dat de afstand meer is dan 10 kilometer wat ik terug moet lopen maar dat zal het oponthoud ook wel met zich meebrengen. Bij iedere onbewaakte overgang stopt de trein namelijk omdat één van de medewerkers, die in de trein zit, het verkeer moet tegenhouden. Vervolgens stapt hij na de overgang weer in om zijn reis te vervolgen.       
Even na tweeën kom ik in Musselkanaal aan en moet ik ongeveer 600 meter naar de start lopen. Ik lever mijn trainingspak in, loop nog een goede kilometer warm en zie in de verte Gerrit, Dano en Jan al aankomen. Ze komen op de helft van hun wedstrijd net onder de veertig minuten door en beginnen aan de terugweg. Vijf minuten later mogen ook de deelnemers aan de 10 kilometer starten en ik heb precies 42 minuten om de trein voor te blijven. Ik vind het vrij warm om te lopen en na een paar kilometers neem ik graag een bekertje water in ontvangst van de mensen die langs het parcours wonen. Ook staat er vrij veel wind en ik heb het idee dat ik er meer nadeel dan voordeel van heb.
.
Het 5 kilometer punt kom ik door in precies in 20 minuten en ik heb de trein nog niet gezien. Als ik niet de pech heb om bij een spoorwegovergang voor de trein te moeten wachten dan redt ik het wel, denk ik bij mezelf. Tussen kilometer 7 en 8 hoor ik de trein ineens achter mij aankomen en even later zie ik hem ook. Toch blijf ik hem steeds voor maar ik loop ook steeds verder in op de nummer twee van de wedstrijd, de koploper loopt hier ongeveer 100 meter voor. Ik ga de laatste kilometer in en ik zie dat ik het win van de trein. In de laatste 300 meter ga ik de nummer twee ook nog voorbij en ga de finish op het perron over in een mooie tijd. Een prachtig resultaat en ik kan mij niet herinneren dat ik al eerder een 2e plaats in het totaal klassement van een 10 kilometer heb behaald!
.
Gerrit, Dano en Jan heb ik voor de finish niet weer gezien dus zij hebben de trein ook achter zich gelaten. Na de wedstrijd wordt er een groepsfoto van de atleten gemaakt die de trein hebben verslagen en de vier Aaltenaren staan er mooi bij op. We rijden terug naar de Achterhoek en pakken als afsluiting nog even een buffet bij de Chinees in Winterswijk mee om onze calorieën weer aan te vullen. Net voor negen uur rijden we Aalten weer binnen en hebben een prachtige dag gehad.
Uitslagen – 20 kilometer: Gerrit Dijkslag 1:19.32 (4e), Jan Wevers 1:20.49 (1e),  Dano Harmsen 1:22.09 (6e) – 10 kilometer: Geert Wevers 40.37 (2e).
.
 verslag
.

Geen opmerkingen: