donderdag 22 april 2010

Trainig in Rozendaal (bij Velp)

De brandtoren met een hoogte van 34 meter
De Weidse Blik – afstand 15,4 kilometer

Zo heette de route die ik vandaag heb gelopen en ik heb dan ook prachtige vergezichten waargenomen. Nadat ik Bram voor een digitale intake test voor zijn vervolgstudie heb afgezet in Velp, rijd ik enkele kilometers verder naar de parkeerplaats van het kasteelpark Rozendaal. Ik ken het gebied een beetje van de Bedriegertjesloop, de Rozendaalse Veldloop en de Posbankloop en ik vind het altijd een schitterende omgeving om in te lopen.

Ik begin mijn route bij de Beekhuizenseweg en sla rechtsaf door de toegangspoort van Kasteel Rozendaal. Bij de monumentale boerderij, waar tegenwoordig de start van de eerste twee wedstrijden plaats vind, sla ik linksaf het landgoed Rosendael in. In een mooie omgeving volg ik het pad tussen de hoge Douglassparren door en enkele kilometers later zie ik op het Rozendaalse Veld in de verte de brandtoren staan. Ik lees dat het huisje dat er bovenop gebouwd is, op een hoogte van 34 meter staat en dat het beklimmen ervan op eigen risico is. Ik twijfel nog even om naar boven te gaan maar loop toch maar door.

De volgende kilometers ga ik over de heidevelden in de richting van Rheden. Deze heidevelden zijn hooggelegen en tamelijk heuvelachtig, met name het deelgebied Herikhuizerveld waar de bekende Posbank staat. Op sommige plekken is het zand erg mul en vrij moeilijk om te door heen te komen. Bovenop een heuveltje zie ik de resten van radiostation Teerose. Dit is de naam van een drietal Duitse radiopeilstations uit de tweede wereldoorlog. De stations gebruikten toendertijd een nieuwe methode, de zogenaamde Y-peil methode, waarmee de locatie van de eigen jachtvliegtuigen kon worden bepaald terwijl tegelijkertijd met het gepeilde vliegtuig gesproken radiocommunicatie mogelijk was. De stations zijn na de oorlog ontmanteld maar de betonnen fundamenten en sokkels zijn nog te zien.

Ik loop verder door het Rozendaalse Zand en deze doet zijn naam ook alle eer aan. Even later kom ik bij de bekende Emmapiramide waar in 1891 meer dan 150 werklozen wekenlang bezig zijn geweest aan het ophogen en met zoden bekleden van deze uitzichtsberg. Vlak naast deze piramide is een gedenksteen geplaatst voor de tien mannen, die op 13 december 1944 daar in de omgeving gefusilleerd zijn. Het grootste gedeelte van de route heb ik er op zitten en ik wijk er even van af. Ik wil nog graag de "muur van Aalbers" beklimmen, die de meesten van jullie wel kennen van de Posbankloop en na deze beklimming gaat het gelukkig alleen nog maar naar beneden. Een schitterende route, die ik bij een heerlijk hardllooptemperatuur gelopen heb.

fotoalbum
De betonnen fundamenten, een overblijfsel van het voormalige Duitse radiopeilstation Teerose
Mooie beklimmingen in de buurt met de Emma Pyramide, de Zijpenberg en de Posbank
Gelopen route

Geen opmerkingen: