zondag 23 juni 2013

Verslag en uitslagen van de 9e Midzomerrun in Westervoort

De route in Westervoort
Frank Futselaar in thuiswedstrijd eerste op de 10 en tweede op de 5 kilometer

Door Benno Stevering

WESTERVOORT – De negende editie van de Midzomerrun in Westervoort  werd zondagmiddag gewonnen door de 41-jarige Jay Sauer van Cifla Nijmegen met een tijd van 54.32 minuten. Hiermee was hij de snelste over vijftien kilometer over drie ronden door ‘de poort naar de Liemers’.  ‘’Deze door de KNAU exact uitgemeten gecertificeerde route is met recht een prachtig parcours aan het begin van de route naar het uitnodigende landschap van de Liemers waarbij we dijk op dijk af liepen. Door de harde wind viel ons groepje al snel uiteen. Volle bak trok ik door in de laatste ronde en noteerde een voor mij doen hele scherpe tijd. Dit jaar scherpte ik mijn pr op de tien mijl aan naar 52.32 minuten en op de dertig kilometer liep ik 1.45.40 uur.  Ik draai een goed, constant seizoen en beter dan ooit tevoren en mag hiermee tevreden zijn ondanks dat ik niet zo’n krachtige pas heb! In februari liep ik in Apeldoorn een goede marathon in 2.32.30 uur. Afgelopen donderdag liep ik nog een baanwedstrijd over 1500 meter in 4.20 minuten. Het is verder een rustige periode in de zomer, maar In Wierden wacht mij nog een 10 kilometer galarun ’’.  


Clubgenoot Arthur Schramade uit Nijmegen had vanwege een blessure een week niet kunnen trainen. Hij wachtte te lang om mee te gaan en gaf aan niet fit te zijn en  werd tweede in 55.54 minuten.  De 34-jarige Esmée Möricke uit Nijmegen die na 2 kilometer in haar ritme kwam, legde beslag op de eerste plek bij de vrouwen in 59.39 minuten voor Sandra de Jonge uit Westervoort die constant liep, geen verval kende, maar diep moest gaan en  1.00.51 uur nodig had. Esmee over haar wedstrijd: ‘’De eerste kilometer liep ik samen op met Sandra. Daarna kon ik versnellen en wist ik mijn ritme te komen. Nadat ik het juiste tempo had gevonden was het een afgetekende zege voor mij. Ik ging alleen op pad richting finish. De organisatie hier was erg goed! Onlangs liep ik nog een halve marathon van. 1.24.13 uur en met een zesdaagse training per week heb ik iedere week wel een wedstrijd gehad.’’  

De tien kilometer viel ten prooi aan Frank Futselaar uit Westervoort die een fantastische thuiswedstrijd liep. Futselaar was vol lof over het gevarieerde parcours via de uiterwaarden en de binnendijk en realiseerde  een winnende tijd van 34.31 minuten. Vorig jaar lag de winst op 34.07 minuten. Futselaar liep zich duidelijk in de kijker met de winst op de tien kilometer en een tweede plek op de vijf kilometer.  ‘’Ik won al meerdere malen de vijf kilometer. Het is mooi om je dan op beide afstanden eens in de kijker te lopen. De nummer twee op de tien kilometer, Tom van Beusekom uit Duiven was vorig jaar nog vijfde. De eerste zevenenhalve kilometer hielpen we elkaar op de dijken tegen de wind. Uiteindelijk ging Van Beusekom die vorig jaar nog vijfde was er af en liep ik de tweede ronde ingetogen uit. De laatste ronde heb ik ingehouden kunnen doorlopen en was ook langzamer.  Op de tien kilometer heb ik alles alleen moeten doen. Daarentegen werkten Guus Janssen en ik  goed samen op de vijf kilometer.  In de wijk op nog 400 meter te gaan zette ik wat te vroeg de eindsprint in.  Guus Janssen bleek nog over te hebben! Mijn pr op de vijf staat op 15.29 minuten. Dat kon ik nu niet benaderen.  Mijn vader en mijn broer Koen liepen ook mee.  Dat geeft een band. Ik zit niet op een atletiekvereniging, maar train voor mezelf. Ik richt me nu op de kwart triatlon van Didam. ’’, aldus de voetballer.  Renee Tijdink uit  het Limburgse Beek, lid van Caesar ging de uitdaging aan met haar partner  Dorus Ats uit Arnhem. Haar reactie: ‘’Mijn intentie was om het wat rustiger aan te doen gezien mijn investering in een periode van wedstrijden achtereen en had ook nog wat energie over. Ik zat nu twee minuten boven mijn persoonlijk record. De eerste vijf kilometer ging rustiger dan de tweede helft. Ik verbleef bij mijn vriend in Arnhem. Dus dan is het leuk samen een wedstrijd te lopen.’’  Tijdink werd eerste dame op de tien kilometer en liep een tijd van 39.44 minuten  en Arts derde bij de mannen.  

De bekende 31-jarige atleet Guus Janssen uit Nijmegen kwam als eerste over de meet op de vijf kilometer in 16.03 minuten.  Janssen kan terugkijken op twaalf medailles tijdens een NK gelopen waarbij 2009 hij als beste jaar betitelde. ‘’Ik loop nu echter na een blessure wedstrijden zonder ambities vanwege mijn drukke baan en train onbevangen. Sinds vier weken train ik weer onbevangen. Het was hier in Westervoort een mooie, onderlinge strijd  met Frank Futselaar.  Op de dijk heb ik met tegenwind aangezet en het verschil proberen te maken, maar Futselaar kwam terug in de slotfase na een kop over kop race. Uiteindelijk had ik het  beste sprintvermogen en won met een verschil van twee tellen.’’  Woordvoerder Hans Frieling namens het organiserende Sports Planet team liet zien met het organiseren van een groots evenement met maar liefst 580 deelnemers samen verantwoordelijk te zijn voor een kwalitatief  goede loop wat de interactie van de sportieve medemens duidelijk ten goede kwam . Het was ondanks het wat regenachtige weer bijzonder geslaagd. Lof ook voor de tijdwaarneming die zorgde voor een perfecte en snelle registratie, waardoor de prijsuitreiking vlot kon verlopen. De combinatie met het Wyborghfeest was sfeervol.  Leon Brouwer, destijds initiatiefnemer van de midzomerrun noteerde 28.25 minuten. Volgens Frieling wordt volgend jaar bij de tiende editie een  unieke rolstoelrace opgenomen in het programma.

Uitslagen 9e Midzomerrun Westervoort, 23 juni 2013:
15 kilometer Mannen: 1. Jay Sauer (Nijmegen) 54.32 minuten, 2. Arthur Schramade (Nijmegen) 55.54, 3. Ruud van de Garde (Rozendaal) 1.00.29, 4. Larbi El Ouabi (Deventer) 1.00.50, 5. Christian van Haselen (Doetinchem) 1.03.03.  15 kilometer Vrouwen: 1. Esme Moricke (Nijmegen) 59.39 minuten, 2. Sandra de Jonge (Westervoort) 1.00.51, 3. Roxanne van Stuyvenberg (Huissen) 1.11.19. 10 kilometer Mannen: 1. Frank Futselaar (Westervoort) 34.31 minuten, 2. Tom van Beusekom (Duiven) 35.55, 3. Dorus Arts (Arnhem) 36.25. Vrouwen 10 kilometer: 1. Renee Tijdink (Arnhem) 39.44 minuten, 2. Thea Abels (Westervoort) 45.07, 3. Charlotte Halbe (Utrecht) 46.52. 5 kilometer Mannen:  1. Guus Janssen (Nijmegen) 16.03 minuten, 2. Frank Futselaar (Westervoort) 16.05, 3. Melchior van de Pol (Apeldoorn) 17.47. 5 kilometer Vrouwen: 1. Ellen Houweling (Nijmegen) 19.48 minuten, 2. Monique Elfrink (Zevenaar) 19.58, 3. Monique Nijkamp (Nijmegen) 20.07.  5 kilometer Mannen Jeugd: 1. Pim Tolmeijer (Arnhem) 19.19 minuten, 2. Mads Veeneman (Drempt) 21.03, 3. Iliad Mollanjead (Arnhem) 24.16. 


alle uitslagen

fotoalbum Rob Jansen

site organisatie

Geen opmerkingen: