zaterdag 1 juni 2013

Verslag van de Diemse Torenloop in Didam

Winnaar Edwin Wissema in gesprek met Benno Stevering
Edwin Wissema wint met overmacht in Diemse Torenloop

Door Benno Stevering

DIDAM – Edwin Wissema uit Didam won zaterdagmiddag 1 juni 2013 met een ruime voorsprong de 4,8 kilometer lange Diemse Torenloop voor eigen publiek. Vanaf de start beheerste hij de wedstrijd en duldde geen tegenstand. Wissema: ‘’Dit is een erg mooi parcours over vier ronden om de kerk door het centrum van Didam. Ik was ook in staat een aardige snelheid vast te houden. Het is toch fantastisch om hier voor eigen publiek deze gezellige, sfeervolle Torenloop te mogen winnen. Ben blij dat deze loop weer terug is op de kalender. Feitelijk mis ik het talent om een nationale topper te worden. Regionaal draai ik lekker mee op de schema’s van mijn trainer Titus Fierkens bij de Liemers. Het plezier staat bij mij voorop en hoop het nog lang vol te houden op dit niveau. Ik moet het echt hebben van gedisciplineerd zes keer per week hard trainen dan is er nog wat meer uit te halen. Het belangrijkst is om blessurevrij te blijven. Mijn vijf, tien en vijftien kilometer heb ik al aangescherpt. Komende zaterdag ga ik naar het NK masters in Epe om mijn pr van 15.56 minuten over vijf kilometer aan te scherpen.’’ De ouders van Edwin Wissema vergezellen hem trouw naar diverse wedstrijden in den lande. Dat onderstreept nog eens de saamhorigheid en interesse voor de atletiek binnen de familie. Zelfs zijn broer sprak hem kracht toe, als publiek langs het parcours. 


Veteraan Fred Keurntjes uit Zevenaar tobde met een achillespeesblessure, opgelopen vanwege overbelasting. Naar omstandigheden liep hij naar zijn zeggen een goede wedstrijd met een tweede plek achter Wissema in 15.30 minuten. Hij gaf aan dat het draaien in die korte bochten het lastig voor hem maakte. Met name in de laatste ronde moest Fred flink bakzeil halen. Maurice Vos uit Zevenaar wist in de slotfase de voor hem lopende Remco Van Hal uit Wehl nog te achterhalen. Wim Berendsen uit Loil pakt meestal zijn fiets om op de plek van bestemming te komen om een wedstrijd te lopen. Ook dit keer weer parkeerde hij netjes zijn fiets bij het gemeentehuis en liep een constante race. Berendsen was overigens een van de weinige deelnemers die nagenoeg alle edities van de Torenloop nog heeft meegedaan. 

De zestien jarige Eline de Jong uit Didam was zichtbaar blij. Zij bedrijft al tien jaar atletiek. Toch was het haar eerste wedstrijd in Didam. ’’Dit was een leuke wedstrijd . Het was wel wennen met veel stoepjes en bochtjes. Maar ook dat ging goed. Binnenkort ga ik weer de atletiekbaan op. Eerst staat er woensdag nog het loopgala in Wageningen op de planning en een trackmeeting in Utrecht. Verder zie ik erg uit naar het NK drie kilometer in Eindhoven op 19 juni.’’ 

De Torenloop was de aftrap van het 36e spektakel ‘Didam op Stelten’  Diverse muziek- en sportverenigingen en de plaatselijke winkeliers presenteerden zich tijdens het evenement. De laatste keer dat de' Diemse Torenloop' werd gehouden, was in 1994. Het hardloopevenement startte om twee uur bij het gemeentehuis van Montferland aan de Raadhuisstraat en loopt tot aan de Mariakerk. Burgemeester Ina Leppink van Montferland loste het startschot. 

Hardloopcoryfee uit Nieuw-Dijk, Jeroen Reintjes gaf de 700  en 1400 meter voor de jeugd extra glans door mee te lopen met de kinderen. Thom Vierwind uit Didam realiseerde de snelste tijd bij de jeugd op de 1400 meter met een tijd van 5.25 minuten. Maaike Hageman finishte op amper twee tellen. Rick van der Knaap uit Didam was snel met 2.50 minuten over 700 meter. In totaal kwamen er 94 deelnemers aan de start van de Diemse Torenloop. 

Lof voor de tijdwaarneming die dankzij Theo van Manen van Run2Day bijzonder snel na afloop de uitslagenlijsten gereed had. Na afloop was de prijsuitreiking bij horecagelegenheid Jan&Jan nabij de kerk. De organisatie was in handen van hardloopvereniging de Loper die bijzonder content was met het verloop van het evenement en genoten van de enthousiaste lopers en loopsters. Aangezien de bekendheid voor de loop pas in de laatste weken plaatsvond, zal er wellicht volgend jaar een groter deelnemersveld aan de start verschijnen.

Uitslagen 3 mijlenloop, Volwassenen Mannen vanaf 35 jaar: 1. Edwin Wissema (Didam 14.12 minuten, 2. Fred Keurntjes (Zevenaar) 15.30, 3. Maurice Vos (Zevenaar) 15.54. Volwassenen Vrouwen vanaf 35 jaar: Karin van Wegen (Athlos) 20.04 minuten, 2. Lida Seevinck (Zevenaar) 21.35, 3. Susan de Visser (Didam) 22.02. Volwassenen Senioren Mannen: 1. Remco van Hal (Wehl) 16.04 minuten, 2. Rob Gerritsen (Didam) 16.51, 3. Remco Wieskamp (Nijmegen) 17.32.  Volwassenen Senioren Vrouwen: 1. Eline de Jong (Didam) 16.28 minuten, 2. Jill van Wessel (Didam) 21.04, 3. Tessa Hulshof (Didam) 24.19. 1.400 meter Jeugd Jongens: 1. Thom Vierwind (Didam) 5.25 minuten, 2. Sebastiaan Nas (Didam) 6.17, 3. Coen Sales (Didam) 6.19. 1.400 meter Jeugd Meisjes: 1. Maaike Hageman (Didam) 5.27 minuten, 2. Maud Centen (Didam) 5.41, 3. Micki Roes (Didam) 6.03. 700 meter Jeugd Kidsrun Jongens: 1. Rick van der Knaap (Didam) 2.50 minuten, 2. Jelmer Hellinga (Didam) 2.59, 3. Luuk Vierwind (Didam) 3.14. 700 meter Jeugd Meisjes: 1. Loes Bolder (Didam) 3.26 minuten, 2. Vera Vos (Didam) 3.49, 3. Hieke Dijkstra (Didam) 4.07. 

Geen opmerkingen: