zondag 11 augustus 2013

Kroondomein Het Loo in Apeldoorn

Henk Lammers
Er zijn twee reden om op deze zondagmorgen een paar uurtjes lekker te gaan hardlopen. Een goede training voor de Lange Afstands Groep (LAG) van atletiekvereniging AVA'70 en om atleet Henk Lammers uit zijn vertrouwde omgeving te krijgen. Henk werd op deze dag 55,5 jaar en zijn vrouw Ingrid had de meeste atleten uitgenodigd om op zijn feestje te komen en zo genoeg gelegenheid had om alles in alle stilte voor te bereiden.

Om 10.00 uur vertrokken we vanaf het clubgebouw naar Apeldoorn waar Hans Sieleas op het Kroondomein Het Loo een prachtige route van 25 kilometer had uitgezet, die door sommige atleten is ingekort naar 16 kilometer. Het domein bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark en waarschijnlijk daarom had onze Henk zich deze dag prachtig in het oranje gekleed, totaal onwetend van wat hem allemaal nog te wachten stond.

We starten onze duurloop in de Koninklijke Houtvesterij, een natuurgebied dat gekenmerkt wordt door stilte, rust en landschapsschoon. Een deel van dit bos is bestemd als reservaat, waar de natuur haar gang kan gaan. Zo'n reservaat is vooral van belang voor dieren, planten en schimmels, die alleen kunnen leven in een stabiel leefmilieu. In het bosreservaat wordt geen hout geoogst. Dode bomen blijven liggen, omdat ze het leefmilieu vormen voor veel planten en dieren.


Nabij de Wieselseweg, ten noorden van Restaurant De Echoput, is een kunstwerk van Marinus Boezem te vinden: De Kathedraal. Koningin Beatrix schonk dit kunstwerk ter gelegenheid van haar 60e verjaardag aan het Kroondomein om de verbondenheid van de Oranjes met dit unieke gebied te onderstrepen. Het kunstwerk bestaat uit 40 bronzen boomstronken van ongeveer een meter hoog. Deze zijn geplaatst volgens de zuilen en pijlers op de plattegrond van de kathedraal van Reims. We bekijken het kunstwerk waar Hans dochter ons ook op staat te wachten met een heerlijk flesje drinken. 

Na afloop van de training gaat iedereen snel naar huis om zich te douchen en wat op te knappen. Als ik even later bij Henk thuis kom staat hij iedereen met een erg verwonderde blik op te vangen. Meestal is hij wel van alles op de hoogte maar hier heeft hij toch helemaal niets van af geweten.

Klik op de link voor enkele foto's


van links naar rechts staand: Walter Vaags, Theo Stronks, Dirk-Jan Robbe, Wim Rensink, Geert Wevers, Henrie Drenthel, Tracey Jewell, Gerrit te Lindert, Hans Sielias en Jan. Zittend: Henk Lammers, Linda Rexwinkel, Wim Brinkman, Marieke Prinsen en Evelien Hillen.

2 opmerkingen:

Evelien zei

Weer mooi gedaan Geert. Ik vond het mooie dag. Allen bedankt.

Henk zei

Hans het was een zéér mooie route, we hebben duidelijk gemerkt dat je in dit gebied perfect de weg kent (de Lochemseberg gaat ooit ook nog wel lukken).