zondag 7 december 2014

Verslag van de 19e Montferland Run in 's-Heerenberg

Saskia Weinans winnares Monferlandrun 7,5 km 2013 en 2014
En de winnaar is...................

Het was werkelijk een prachtige ochtend, een flauw laag zonnetje straalde over het glooiende landschap dat werd vervormd door een licht fris briesje uit het noord oosten, we staan middenin het pittoreske ‘s-Heerenberg. Hier zou je eerder een middeleeuws steekspel verwachten maar de 19e eeuwse dranghekken op het parkoers sleuren me terug naar de harde realiteit: welke man en vrouw gaat vandaag het verschil maken in ‘s-Heerenberg. Een spel zonder lansen en harnassen maar wel met veel in topvorm verkerende "renpaarden" het was de hoogste tijd voor 7,5 kilometer van de Monferlandrun 2014.

Zoals altijd gaat het er heel gemoedelijk aan toe bij de start van de 7,5 km, geen nerveus geduw of getrek iedereen loopt rustig naar de woning op de Slotlaan nr. 24. Het lijkt bijna op een trainingsloopje bij AVA 70: we starten morgenvroeg bij de boerderij van... enfin vult u het zelf maar in maar met dit verschil dat er dan ineens 1200 man bij je op de stoep staan. Het deelnemersveld lijkt niet zo sterk bezet als vorig jaar, de korte broeken hebben plaatsgemaakt voor gestileerde strakke lange loopbroeken, een paar echte "die hards" daargelaten. Eens even kijken naar de koppies van de mannen en vrouwen op de eerste startrijen. Ik zie vanzelfsprekend wat topteam shirts van de mannen van Argo Luuk en Rens, de winnares van vorig jaar Saskia Weinans die haar titel komt verdedigen, Bregje Sloot het jonge talent van de Liemers, een man met grijs krullend haar, de mannen van Atletico 73.... wacht even terug. Een man met grijs krullend haar, dit kan toch niet waar zijn wat doet Geert Wevers op de eerste startrij.

De winnende tijd vorig jaar lag zo rond de 25 min. wat is Geert van plan. Uit de historische gegevens van Geert is een tijd van 25 min. op deze afstand een tikkeltje te enthousiast of heeft hij in het geheim in een Russisch trainingskamp gezeten. Voor de start toch nog maar even aan hem gevraagd of hij wel goed stond want deze startpositie schept wel enige verwachtingen. Maar hij stond goed en we moesten maar eens even opletten. Nu staat Geert bekend als een slinkse hardloper, hij snap het spel de juiste positie in het veld is de eerste winst. Dit positiespel zie je bv ook terug op een foto waarbij Geert opduikt achter een aantal toplopers uit Kenia en Ethiopië, als een ware wedhouder Hekking uit Juinen wist hij zich ook daar in de juiste positie te manoeuvreren. Je begint je onderhand af te vragen: op welke foto staat Geert eigenlijk niet?

Na het startschot denderen een aantal lopers over Geert heen en richting de kastanjelaan ontstaan er 2 kopgroepjes die verbonden worden door Saskia Weinans die daar precies tussen loopt. Voorin o.a. de 2 mannen van Argo die duidelijk willen maken dat zei en niemand anders de winst mee naar huis gaan nemen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Rick Reijers en Pim Venderbosch konden nog lang aanhaken, later zou blijken dat de lastige drie heuvelenweg het laatste stuk terug naar ‘s-Heerenberg  definitief de kopgroep uit elkaar zou trekken. Op de finish kwam Luuk Nusselder van Argo als eerste over de meet door het finish lint wat door 2 verkleumde meiden werd vastgehouden en nu was het wachten op de eerste vrouw en dat kreeg nog een vreemd slot. In de tussentijd ging het met Geert best goed, op de drie heuvelenweg zat een tijd van net onder de 30 minuten er nog steeds in, m.a.w. een gemiddelde snelheid van 15kmh iets wat vorig jaar ook net lukte en een o zo belangrijke grens is.

Maar terug naar de finish, daar kwam inmiddels de eerste vrouw in zicht het zag er naar uit dat Saskia haar titel zou behouden. Ze had haar handen al 25 meter voor de finish in de lucht, een brede glimlach, misschien wel opgelucht. Ik probeer in haar hooft te kijken, hoe beleef je dit die laatste seconden voor de streep wat krijg je er van mee, komt alles zoals op TV in slow motion voorbij. Zie je de vage gezichten van het publiek voorbij vliegen, hun monden open ze schreeuwen je onverstaanbaar iets toe, een muur van geluid en klappende handen lijkende op een zeeleeuwen show in Harderwijk. En daar voor je nog een paar meter het finish lint.....jouw finish lint, hier heb je het allemaal voor gedaan. Zo dadelijk zal jouw naam door de staten galmen zoals Jack van Gelder bij het doelpunt  van Denis Bergkamp in 1998 tegen Argentinië schuimbekkend volledig uit zijn plaat ging: Saskia Weinans, Saskia Weinans!!  SASKIA WEINANS!!!!!! Nog 1 meter daar komt het moment.... jouw moment, die zeldzame seconden van roem en glorie: "dames en heren hier is de eerste vrouw en in een geweldige tijd van 28 minuten en 26 seconden..... BREGJE SLOOT!!!!!

Alsof je een pick-up naald in het etiket van een LP zet (ouderen onder ons kennen dit geluid), het lijkt alsof ik in een reclamespot zit van Brandbier: " zeg... dat brandbier wordt dat nog eigenlijk wel in Limburg gebrouwen?" Een pijnlijke stilte schiet door mijn hooft. Ik zie het ongeloof op het gezicht van Saskia, onthutst, volledig van haar stuk gebracht maakt ze een weids gebaar met haar handen... Bregje Sloot? Nu gun ik iedereen de eerste plaats en ik ben weg van Breg zoals ik fan van Sven ben, maar dit was een pijnlijke vergissing van de organisatie.

Misschien was het een fout in de transponder of de wens van de gedachte, misschien was het de druk omdat ook de NOS aanwezig was met een cameraploeg om de wereldrecordhouders op de marathon Paula Radcliffe en Dennis Kimetto te interviewen die aan de 15km zouden meedoen. Gelukkig zag de organisatie al snel hun fout in na het zien van haar naam op het startnummer en het werd dan ook wel met enkele seconden gecorrigeerd maar het moment was weg, haar moment. Geert, ik wilde met jouw goedvinden bij deze Saskia een podium geven en het nog even dunnetjes overdoen.

DAMES EN HEREN DAAR IN DE VERTE TEGENOVER SLAGERIJ JANSEN, OOK VOOR UW KERSTSCHOTEL (startgelden van de toplopers van de 15km moeten toch ergens van betaald worden) KOMT DE EERTSTE VROUW AAN. MOEDIGT U HAAR NOG EVEN AAN IN DE LAATSTE METERS, UW HANDEN OP ELKAAR VOOR DEZE TOPPER. NOG 25 METER... ZE WEET HET EN HEEFT HAAR HANDEN AL IN DE LUCHT, DE WINNARES VAN DE MONFERLANDRUN 2013 OP DE 7,5 KM HEEFT HAAR TITEL MET SUCCES VERDEDIGD EN KOMT HIER NU DOOR DE FINISH IN EEN TIJD VAN 28MINUTEN EN 26 SECONDEN.....SASKIA WEINANS!!!!!

We zouden in de hectiek helemaal vergeten hoe het met Geerts is afgelopen. Zijn tijd was niet slecht maar bleef net boven de 30 min. zo'n pijnlijke 14,958 Kmh. Uitslagen.nl is keihard in dit soort zaken, geen afrondingen in deze sport die 14 blijft onuitwisbaar staan op de site, maar volgend jaar is er weer een Monferlandrun en kan dit worden weggepoetst. Wat Saskia betreft hoop ik dat ze er volgend jaar gewoon weer bij is en dat dit misverstand snel vergeten mag worden. Mede dankzij de onuitputtelijke maar verkleumde Eric Béatse kunnen we in ieder geval nog zeggen: “gelukkig hadden we de foto’s nog”.

Marinus van der Woerd

2 opmerkingen:

Geert zei

Mooi verslag Marinus, bedankt voor het sturen. Ik vroeg me al af wie die man was die me bij de start aansprak, ik kon je niet zo gauw thuis brengen.

marinus zei

Graag gedaan, het was hoog tijd om elkaar eens in de ogen te kijken. :-)