dinsdag 3 januari 2017

Eline de Jong uit Didam voorziet meer concurrentie

Eline de Jong in actie
'Het weer mag nooit excuus zijn'

Kelly Heerink

'Als ik in de prijzen had kunnen vallen en dat niet is gelukt, neem ik mezelf dat niet in dank af." Was getekend: Eline de Jong. De 19-jarige hardloopster uit Didam wil winnen, altijd. Dat is haar topsportersmentaliteit. Maar ze accepeert dat het er niet altijd in zit. Zo viel De Jong tijdens het Nederlands kampioenschap voor junioren net buiten de prijzen op de 10 kilometer. Maar mokken , dat deed ze niet. "Ik heb het maximale eruit gehaald en een goede persoonlijke tijd neergezet: 38.48 minuten. Al keek ik wel even raar op, toen ik over de finish kwam en op mijn horloge keek." Er bleek een pion verkeerd neergezet, waardoor het parcours 130 meter te lang was. "Dat scheelde dertig seconden. Maar gelukkig bij iedereen. In 2017 hoop ik diverse regionale wedstrijden te winnen."

Voor februari staat het NK in Schoorl weer op de agenda, waar De Jong de 10 kilometer gaat lopen. En in maart volgt het NK cross. "Ik ben wel benieuwd waar ik sta op dit moment", zegt de loopster, die zich sinds oktober senior mag noemen. "Ik denk dat ik het wel moeilijk ga krijgen. Het is een breder veld, met nog meer deelnemers, dus ook meer concurrentie." Een uitdaging voor de Jong, die dan ook keihard traint. Daar hoort ook krachttraining bij. "Door aan mijn rompstabiliteit te werken, ondervind ik progressie. Het accent ligt voor mij op de armen. Van nature ben ik niet sterk." Hardlopen spreekt haar zo aan, omdat ze veel vrijheid ervaart en veel buiten is. Al heb je het weer niet voor het kiezen. "Extreme omstandigheden, daar moet je soms mee dealen. Maar het mag nooit een excuus zijn voor een mindere prestatie. Ik ben op mijn best als ik in een constant hoog tempo loop tussen de derde en de tiende kilometer."

De Jong woont nog bij haar ouders. Haar 17-jarige zusje doet ook aan atletiek, maar is minder fanatiek. Vader loopt ook hard en besmette haar jaren geleden met het sportvirus. In het weekend trainen ze weleens samen. "Mijn familie steunt me in alles. Het eten staat altijd klaar en ze gaan mee naar de wedstrijden." Het gezin leeft gezond. Brood wordt zo veel mogelijk vermeden, Eline begint de dag liever met havermout. En alcohol? Geen druppel. "Ik ga sowieso bijna nooit uit. Je merkt het meteen, als je vermoeid raakt. Na de introductieweek op de universiteit ging mijn baantraining nergens over." Een ander leven dan de meeste andere studenten, maar lastig vindt ze dat niet. "Je kiest toch vriendinnen uit die bij je passen." De Jong studeert natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vorig jaar behaalde ze haar propedeuse. "De combinatie met sport is prima vol te houden. Alleen die treinen... Ik moet soms iets eerder weg van een college om de training in Zevenaar te halen. Maar als ik dan vertraging heb, ben ik alsnog te laat." Een college missen is voor haar geen optie. "Dan moet ik het zelf uitzoeken, in het weekend nota bene. Zit je daar weer mee."

De oplossing is op kamers gaan in Nijmegen en daar trainen. "Waarschijnlijk ga ik dat doen." Na haar bachelor wil ze haar master halen. Daarna? "Geen idee. Als ik dan nog geen werk heb, zou ik kunnen promoveren. Wat ik wel weet is dat ik niet te veel wil reizen. Ik haat filerijden. Het mooiste zou zijn als ik het hardlopen later kan combineren met flexwerken." Voor de minder verre toekomst, voor dit jaar, is het doel duidelijk. "Mijn persoonlijke records verbeteren en qua kampioenschappen het maximale er uithalen." Een ander voornemen is om deel te nemen aan een internationale wedstrijd. "Als ik realistisch ben, is een EK voor mij het maximaal haalbare. Wie weet." (bron)

Geen opmerkingen: