zondag 20 december 2020

De 4 mooiste trailrunning routes van de Achterhoek (GPX)

Omdat we (sportieve) ontspanning na deze tijd misschien wel harder nodig hebben dan ooit

In het oosten van Gelderland vind je de streek de Achterhoek. Het coulisselandschap zorgt er voor een verrassing om iedere hoek. Kleinschalige akkers met karakteristieke boerderijen worden aangevuld met bossen, veengebieden en heideterreinen. En als corona straks voorbij is, kan je het zelf gaan ontdekken met de gratis te downloaden GPX routes!

Er is in deze regio steeds meer te beleven op het gebied van buitensport met een landschappelijke beleving. Zo zijn er dit jaar in samenwerking met Mud Sweat Trails meerdere GPX-trailroutes ontwikkeld met afstanden variërend tussen de 16 en 43 kilometer (een aantal routes zijn zelf in te korten). We hebben hieronder de 4 mooiste trailroutes uitgeschreven. Enthousiast? Download de GPX bestanden en ontdek - straks als de lockdown over is-, zelf hoe mooi de natuur van de Achterhoek is

1. Montferlandse Toppenronde - 30km

Aan de rand van de Achterhoek ligt Montferland, met toppen van meer dan 90 meter boven NAP. Je komt hier dus echte kuitenbijters tegen! Tijdens een ronde van 30 kilometer maak je kennis met toppen als de Kale Jacob en de Hettenheuvel met vergezichten tot ver in Duitsland. Loofbos en dennenbos wisselen elkaar af. Onderweg kom je langs de natuurlijke bron ‘de Sprung’ en enkele stuifzandgebiedjes. De vele hoogteverschillen zorgen voor erg steile klimmen en afdalingen en telkens een nieuwe verrassing achter iedere top!

2. Vier toppenroute Lochemse Berg - 20km

Ook elders in de Achterhoek kom je hoger gelegen zandgronden tegen, waaronder de Lochemse Berg. De vier toppenroute kent zo’n 400 hoogtemeters en neemt je achtereenvolgens mee over de Kale Berg, de Zwiepse Berg, de Paaschberg en de Lochemse Berg. Je loopt over historische paden en langs de ‘Witte wievenkoele’ waar men volgens de legende in de nachtelijke uren witte wieven tegen het lijf kan lopen! Onderweg kijk je uit over glooiende velden met hier en daar een karakteristieke boerderij. Je start en eindigt de route bij het aan de bosrand gelegen Eethuis De Kale Berg in Barchem.

3. Natuurtrail Kruisbergse Bossen - max 20km

Nabij Doetinchem liggen de Kruisbergse Bossen waar je rivierduinen en vennen tegenkomt. Je start de route in Hummelo bij camping Jena waar je na afloop heerlijk met de beentjes de lucht in kunt onder het genot van een kop koffie.

Deze route kent minder hoogtemeters, maar de korte felle klimmetjes laten zich wel in de benen voelen. Onderweg kom je een mooie variatie tegen van bossen en vennen met een aantal fijne single trails. Lopend tegen de klok in tref je na 15 kilometer een passage langs één van de vennen. Je waant er even in Scandinavië! De route is eenvoudig in te korten voor wie dat wil.

4. Treintrail Zutphen-Ruurlo - 43km

Het is nog even geduld hebben, maar als corona voorbij is dan kunnen we je deze route absoluut aanraden. Over de route: Per trein reis je af naar Hanzestad Zutphen om je klaar te maken voor een 43 kilometer lange trailroute! Al vrij snel verlaat je de stad om je weg te vervolgen langs rivier de Berkel. Waar deze vroeger diende als handelsrivier tussen Zutphen en het Duitse Billerbeck, is het nu een prettige plek om te recreëren.

Zo is het er ook heerlijk in alle rust hardlopen. In natuurgebied het Kienveen kent de route een leuke afwisseling door de vlonderpaden die je beloopt. De route vervolgt zijn weg naar de heideterreinen en bossen van het Grote Veld: het grootste bosgebied van de Achterhoek. In Vorden heb je de mogelijkheid om na 27 kilometer de trein terug te pakken naar Zutphen. Loop je verder? Dan volgen er nog eens 16 kilometers over de statige landgoederen rond Vorden en Ruurlo. Aan het einde kun je met een kleine uitstap nog een bezoek brengen aan Kasteel Ruurlo, voordat je de trein terug neemt.

Deze hardlooproutes en meer voor op je GPS sporthorloge

Ben jij klaar om de Achterhoek te ontdekken? Het makkelijkste is om de routes in een GPX bestand te downloaden en over te zetten op je smartphone of sporthorloge. Sommige sporthorloges hebben een navigatie-functie en op die manier is het makkelijker dan ooit om een van deze route te lopen! (bron)

De routes en GPX bestanden zijn te vinden op outdoorachterhoek.nl

Geen opmerkingen: