woensdag 16 december 2020

Pas op voor blessures door overbelasting

Nog even die 1000 (of 2000) kilometer volmaken dit jaar? Veel blessures ontstaan in december.

Hardlopers zijn over het algemeen mensen die van cijfers houden. Ze meten de gelopen afstand, tijd, hartslag en zo nog vele andere parameters. Het is natuurlijk geweldig om verbetering te meten en goed gericht te kunnen trainen. Echter is er een grote valkuil vooral aan het eind van de week, maand of zoals in december, eind van het jaar.

Gevaar van meten

De valkuil van meten is dat hardlopers vaak net wat meer willen doen. Bijvoorbeeld de week afsluiten met een mooi rond getal. Het staat natuurlijk mooier als je 40 km gelopen hebt i.p.v. 38.5 km. Dit zie je ook vaak aan het eind van de maand terugkomen, lopers gaan op zoek naar ronde kilometer getallen, ze doen dan natuurlijk nooit iets minder maar vooral iets meer.

Eind van het jaar kan je perfect in de statistieken terugzien hoe jouw hardloopjaar is geweest. Bijvoorbeeld hoeveel kilometer je gelopen hebt. Misschien heb je wel 950 km of zelfs wel 1.950 km gelopen afgelopen jaar. Natuurlijk zijn dit prachtige afstanden maar het staat natuurlijk wel gaaf als je de 1.000 km of misschien wel de 2.000 km doorbreekt. 

Hoe ontstaat een overbelastingblessure?

Veruit de meeste hardloopblessures ontstaan door overbelasting. Dat betekent dat je te veel, te snel of te lang hebt hardgelopen. Dit is het risico als je meer gaat doen in bijvoorbeeld december om het aantal kilometers mooi rond te maken. 

Overbelasting voorkomen is goed te doen, hiervoor kan je gebruik maken van het dit voorbeeld: In onderstaande afbeelding zie je een emmer. Deze emmer staat voor je belastbaarheid. Je belastbaarheid is hoeveel je lichaam aan kan. Als je gaat hardlopen stop je belasting in de emmer. Niet alleen hardlopen is belasting maar ook je werk, je dagelijkse bezigheden enzovoort. Dit allemaal zorgt voor belasting van je lichaam. De belasting vult de emmer met water. Als de emmer overstroomt raak je geblesseerd, dit moet je voorkomen. Dat doe je door voldoende hersteltijd te nemen. Herstellen doe je door het nemen van rust, voldoende te slapen, goed te eten maar ook door bijvoorbeeld een sportmassage. Het herstel zorgt ervoor dat er water uit de emmer loopt. Als het waterniveau weer wat is gedaald kan je weer trainen.


Maak de emmer groter

Natuurlijk wil je als hardloper graag beter worden. Je wilt misschien wel vaker, langer of sneller hardlopen. Dit kan door een goede balans te houden tussen de belasting en belastbaarheid. Zoals net al beschreven kan je blessures voorkomen door de emmer niet te laten overstromen. Door de emmer met enige regelmaat tot het randje te vullen met water zal die groter worden. Hierdoor zal je dus beter worden, als je maar niet over de grens gaat want dan raak je wel geblesseerd.

Voorkom blessures door overbelasting

Zoals eerder al beschreven is het natuurlijk erg leuk om wat meer kilometers te maken in de laatste maand van het jaar om een mooi rond getal te krijgen. Zorg er wel voor dat je dit op een verstandige manier doet. Kijk naar wat je normaal gesproken gemiddeld in een week aan kilometers loopt en ga dan niet meer dan 10-15% meer lopen dan normaal. Het is namelijk vaak zo dat een grote toename in belasting (een piekbelasting) ervoor zorgt dat die emmer net overstroomt en je een blessure krijgt. (bron)

Geen opmerkingen: