zaterdag 13 maart 2010

Fred Janssen in Thailand – deel 3

Airport Udon Thani in Thailand

Wanneer dit gelezen wordt ben ik bijna weer in Holland. Op de airport in Udon Thani, tijdens het wachten op mijn vlucht naar Bangkok, maakte ik dit korte verslag. Voorlopig schreef ik want ik MOET in 2010 wel terug omdat ik bij Air Asia afgelopen week een trip boekte per 2-12-2010 van Bangkok naar Krabi. Dit maakt ook duidelijk dat het mij in Zuidoost Azie uitstekend bevalt. Zo goed, dat ik op een van de rijstvelden van mijn vriendin een huis laat bouwen om in ieder geval de wintermaanden de komende jaren bij een temperatuur van 25+ door te brengen. Het leefklimaat, de uiterst vriendelijke bevolking, het altijd buiten kunnen zijn en het feit dat je met je Nederlandse pensioen zeer ruim toekomt hebben mij tot deze beslissing gebracht.

Het reizen naar andere bestemmingen zoals Indonesie, Australie, Maleisia, Vietnam en China bijvoorbeeld zijn vanuit Thailand nooit duurder als 200 Euro, dus aan mijn reislust kan in hoge mate worden voldaan. Om een indruk te geven van het prijsniveau in Thailand volgen nu een paar cijfers. Uit eten gaan (ook Europees) maximaal € 7,50. Eenvoudige rijstmaaltijd € 1. Colaatje 35 Eurocent. Woning huren kan al voor € 750 PER JAAR. Ophogen grondstuk (64 vrachtwagens grond) € 350,= Het bouwen van een muur om het grondstuk, materiaal € 450,= en arbeidsloon € 4 per persoon PER DAG. Deze klus is inmiddels geklaard op het schilderen na. De woning zal eind april klaar zijn. Het huis met rondom rijstvelden en natuur heeft een kamer van 54 m2 en 2 slaapkamers met elk een aparte douche en toilet en een keuken. Ook is er nog een buitenkeuken en een buitendouche en toilet.

Nog even wat bouweigenaardigheden. Op 28 januari werd begonnen nadat volgens Boedhistisch gebruik informatie was ingewonnen bij een monnik over de goede startdatum. Vanzelfsprekend ging ook dit weer gepaard met het nodige eten en Thai whiskey. Om 8 uur in de morgen heb ik dit maar aan me voorbij laten gaan. Vanaf aanvang bouw is er dag en nacht iemand aanwezig, ook op zaterdag en zondag. Dit zijn dus gewoon werkdagen in Thailand. Ongeveer 50 meter van de bouw heeft deze persoon een onderkomen van bamboe, plastic en golfplaten en een paar biezen matten. Inkomen voor deze man maar liefst 2 euro meer dan de andere bouwvakkers. Doorwerkkleding hebben ze hier niet nodig en de Arbo zegt hier kennelijk ook niets van bamboe steigers en het werken op teenslippers of blote voeten.

Tenslotte nog wat over de eetgewoonten van de arme (90% hier) plattelandsThai. Als basis hebben ze het mandje met kleefrijst wat ze aanvullen met allerlei bladeren, bloemen, paddestoelen en vis. Miereneieren en verschillende insecten schijnen een lekkernij te zijn. Alles wordt met de vingers gegeten, van de rijst wordt een bolletje gemaakt en vergezeld van de eerder genoemde etenswaar wordt dit in een zeer pittige saus gedoopt en genuttigd. Wanneer ik dit zo schrijf kan ik het verlangen naar een Hollandse boterham met oude kaas nauwelijks onderdrukken.
…..
Tot spoedig ziens, Fred.

Deel één is verschenen op 21 januari 2010 en deel twee op 9 februari 2010 

Geen opmerkingen: