donderdag 17 november 2011

Rondje Maarssen-Tienhoven-Breukelen

Molen van de Polder Buitenweg te Oud-Zuilen
In augustus 2007 heb ik meegedaan aan de Vechtloop in Maarssen en ik vond het een prachtig gebied om door te lopen. Ik heb dan ook altijd in mijn achterhoofd gehouden om er ooit nog eens een training te maken en vandaag is er die kans. Ik heb een route van ruim 17 kilometer uitgezet door het Vecht- en Plassengebied, dat midden in het centrum van Maarssen begint. Het is net voor drieën en ik moet dus doorlopen om niet in het donker binnen te komen want een hesje heb ik niet bij me.

Ik vertrek in zuidelijke richting langs de Vecht naar het molen- en sluizencomplex Oud-Zuilen. Schitterende stulpjes die prachtig op het water neerkijken schieten aan me voorbij en ook het korps landelijke politiediensten heeft hier zijn vaartuigen in het water liggen. In de verte zie ik twee molens aan de horizon verschijnen en als ik een bruggetje tussen de molens door over loop zie ik dat het hier om twee poldermolens gaat, die van Buitenweg en Westbroek.

Nog geen kilometer verder kom in het recreatiegebied de Maarssseveense Plassen en even later in de Molenpolder, een gebied met veel open water, een zogenaamd 'Wetland'. Dergelijke gebieden hebben vaak grote aantrekkingskracht op tal van (water)vogels omdat er voedsel in overvloed en veel veilige nestgelegenheid is, het is dan ook het mooiste gedeelte van de route. Ik heb het streekmuseum Vredegoed nog maar net achter me gelaten, als ik bij het schaatsmuseum in het plaatsje Tienhoven kom en richting de Loosdrechtse Plassen loop. Ik zie hier echter weinig van omdat een weg en veel bomen mij het uitzicht belemmeren.

Op het lange rechte fietspad richting Breukelen wordt ik ingehaald door 6 mensen op oude solexen en één van de heren vraagt beleefd of ik achterop wil en een stukje mee wil rijden. Laat ik dat maar niet doen, al had me dat ook wel leuk geleken. Het fort Tienhoven laat ik rechts van me liggen en het is een mooi voorbeeld van wat de natuur aanricht als het de vrije hand krijgt. Wortels van bomen en struiken zijn in het metselwerk doorgedrongen en drukken uiteindelijk allees kapot. Voor de bebouwing op het fort is dit een slechte zaak maar voor de natuur die het hier overwonnen heeft een goede zaak.

De schemering begint te vallen als ik op een bord zie dat ik in Breukelen ben en nog een goede drie kilometer langs de Vecht moet voordat ik weer in Maarssen ben. In de laatste kilometer van mijn tocht herken ik zelfs gedeeltes van de wedstrijd die ik ruim vier jaar geleden hier gelopen heb en bijna aan het eind van de route kom ik over de Evert Stokbrug waar toendertijd de start van de Vechtloop was. Als ik weer in de auto zit is het donker en heb ik mijn tweede en laatste training van deze week er op zitten, een schitterende route waarin er nog geen minuut voorbij is gegaan waar ik geen water heb gezien.

Gelopen route - Fietsknooppunten: 46-45-47-48-49-27-46

Klik op de link voor een aantal foto's

Na ruim 17 kilometer en net voor het donker ben ik weer terug in Maarssen

Geen opmerkingen: