woensdag 16 november 2011

Butter en Raymaekers in JCL Montferland Run


Raymaekers (links) en Butter met van in het midden van Hest
Michel Butter en Koen Raymaekers – al enige tijd de sterkste en bekendste Nederlandse langeafstandlopers – starten op zondag 4 december om 12.00 uur in de JCL Montferland Run van ’s-Heerenberg. Daarmee krijgt deze snelle, internationale wegwedstrijd over 15 kilometer net als in voorgaande jaren ook een zeer sterke nationale inbreng. Afgezien van Butter en Raymaekers is er nog een aantal marathontoppers gecontracteerd, onder wie: Hailu Mekonnen en Gilbert Yegon.

De JCL Montferland Run van ‘s-Heerenberg is al weer toe aan de zestiende editie. Deze race is vanaf 2000 door toedoen van het supertalent Kenenisa Bekele op de internationale kaart gezet. Want Bekele ‘vloog’ destijds als 18-jarige over het 15 kilometer lange parcours om na iets meer dan 43 minuten te finishen! Hij heeft inmiddels 12 wereldtitels op de cross, zes wereldtitels op de baan en 3 Olympische gouden medailles veroverd. Vanaf het moment dat Bekele in 2000 exact 43.09 minuten noteerde werd het de topatleten, atletiekmanagers en -journalisten duidelijk dat deze Montferland Run een prachtig, snel parcours heeft. Mede hierdoor staat er jaarlijks een groot aantal nationale en internationale topatleten aan de start in ’s-Heerenberg; zij zorgen voor snelle, internationaal aansprekende tijden!

In de afgelopen jaren hebben de sterkste Nederlandse atleten ook hun weg gevonden naar ‘s-Heerenberg. Zo deden Greg van Hest en Jeroen van Damme een aantal keren mee van voren, is (de inmiddels gestopte) Kamiel Maase in 2006 als vijfde gefinisht in de Montferland Run en is Koen Raymaekers (derde in 2003) tot op heden de best geklasseerde Nederlander geweest in de laatste tien edities. De snelste Nederlandse tijd in deze ‘hardloopklassieker’ is in 2004 door Jeroen van Damme gerealiseerd; hij finishte destijds na 44.17 minuten. Wellicht wordt deze tijd op zondag 4 december verbeterd door Michel Butter of Koen Raymaekers?! Beide atleten zijn voldoende hersteld van hun marathoninspanningen eerder dit seizoen.

Michel Butter doet voor de eerste maal mee aan de JCL Montferland Run. Hij werd half oktober op grootse wijze Nederlands kampioen op de marathon in Amsterdam. Mede door een indrukwekkend snelle slotkilometer finishte hij in het Olympisch Stadion na 2.12.59; een uitstekende tijd voor Butter, die in zijn carrière tot dusverre al zeven Nederlandse titels op diverse afstanden veroverde (5 kilometer, 10 kilometer, de cross en halve marathon) maar in Amsterdam pas zijn tweede marathon liep.

De 31-jarige Koen Raymaekers maakt jaarlijks zijn opwachting in ’s-Heerenberg. Hij roemt de prettige sfeer en het mooie, afwisselende en glooiende parcours van de JCL Montferland Run. Raymaekers is drievoudig nationaal kampioen op de halve marathon en sinds 2009 de snelste Nederlandse marathonloper. Hij finishte dit jaar als achtste in de altijd sterk bezette Rotterdam Marathon en werd vorig jaar in Rotterdam Nederlands kampioen met 2.11.09; dat is een Europese toptijd op de marathon. Raymaekers heeft een Olympische missie; hij wil naar de Olympische Spelen van London en hoopt begin volgend jaar te kunnen voldoen aan de Olympische kwalificatie-eis van 2.10.00 uur op de marathon. De JCL Montferland Run is voor Koen Raymaekers de opmaat naar het Olympische jaar 2012.

Het (inter)nationale deelnemersveld van de zestiende editie van de JCL Montferland Run krijgt zo langzamerhand gestalte. Zeker nu ook de Ethiopiër Hailu Mekonnen en de Keniaan Gilbert Yegon hun komst naar ’s-Heerenberg hebben toegezegd. Mekonnen beproefde eerst zijn succes op de cross; hij veroverde brons op het WK in 1999 en 2002 en maakte daarna de overstap naar de wegatletiek. In 2005 won hij op grootste wijze de Montferland Run. Op de marathon liet het echte grote succes – mede als gevolg van blessures – nog even op zich wachten, maar dit jaar snelde hij naar de winst in de sterk bezette marathon van Tokyo. Door de deelname van Hailu Mekonnen krijgt de in een eerder stadium gecontracteerde Abel Kirui – de tweevoudig wereldkampioen op de marathon én de grote ster op zondag 4 december – flinke concurrentie.

Ook van Gilbert Yegon – de Keniaanse winnaar van de Amsterdam Marathon in 2009 – mag het een en ander worden verwacht. Net als van zijn landgenoot, Afrikaans cross kampioen, John Mwangangi; vorig jaar de winnaar van de Dam tot Damloop en dit jaar de snelste in de sterk bezette 20 km van Parijs en de halve marathons van Valencia en Rabat. Traditiegetrouw haalt de organisatie ook een paar grote talenten naar ’s-Heerenberg: de Keniaan Gideon Kipketer (dit jaar derde in de sterk bezette 4 Mijl van Groningen), de Eritreeër Samsom Gezahai (tweede in de Tilburg Ten Miles van 2011) en de Oegandese kampioen 5000 meter, Peter Kibet. Het deelnemersveld bij de vrouwen in de JCL Montferland Run wordt binnenkort bekend gemaakt!
(bron: site Montferland Run)

Geen opmerkingen: