vrijdag 3 februari 2012

Rondje door boekenstad Bredevoort

Het prachtige witte theehuisje, aan de achterkant van de Grote Gracht 
Op de eerste sneeuwdag van het jaar kan ik het niet laten om midden op de middag nog een eindje te gaan lopen. De verse sneeuw geeft toch altijd een mooi gezicht, al is er vandaag niet zo erg veel gevallen. Over het landgoed 't Walfort kies ik er voor om naar boekenstad Bredevoort te lopen, één van de kleinste stadjes van ons land.

Ik ben er nog maar net aangekomen of ik zie dat één van de inwoners al bezig is om zijn straatje schoon te vegen. Dat doen ze hier nog en daar kunnen veel mensen nog een voorbeeld aan nemen! Ik maak even een praatje en sla een kopje koffie vriendelijk af omdat het me anders te laat en te snel donker wordt. Ik loop verder in de richting van de Kleine Gracht waar al volop geschaatst wordt. Aan de andere kant bij de Grote Gracht geven bordjes aan dat het ijs nog onbetrouwbaar is en zie ik gelukkig ook niemand schaatsen.

Op advies van Marco loop ik door de achtertuin van het woonzorgcentrum Sint Bernardus en kom ik bij een Lourdesgrot, een verkleinde kopie van de bekende grot van Massabielle bij de Franse stad Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen. Er naast staat het prachtige witte theehuisje, dat aan de achterkant van de Grote Gracht is gelegen. Door de ramen zie ik dat het interieur nog volledig intact is en bestaat uit 19e-eeuwse meubels en accessoires en het ziet er uit of er vanmorgen nog door mensen een kop thee is gedronken. Aan het eind van de tuin worstel ik mij door twee prikkeldraden heen om weer op de openbare weg te komen.

Bij de Slingeplas wordt een temperatuur van 6 graden onder nul aangegeven maar echt koud heb ik het gelukkig niet. De gemeente is de smalle Bredevoortse straatjes al aan het strooien en op de Markt proberen een groente- en een visboer hun waren aan de man te brengen maar veel kopers zijn er niet. Via de Tolhuisweg, de Schulenkampweg en de Beerninkweg kom ik weer in Aalten en bewonder nog snel even het nieuwe prachtige huis van AC/DC zanger en gitarist Angus Young en zijn vrouw, dat nu ruim een jaar bewoond wordt. Als ik weer thuis ben, heb ik er ruim 11 mooie kilometers opzitten.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

Marco heeft geluk dat in Bredevoort de straten en de stoepen niet zo breed zijn

Boekenstad Bredevoort

Een rust moment in de training


5 opmerkingen:

Jelle zei

hallo geert
was het koud met hardlopen
en glad of viel dat mee
groetjes jelle

Geert zei

Hoi Jelle,

Dat viel wel mee maar ik had me dan ook goed aangetrokken en echt glad was het niet.

Heb jij vanmorgen nog gelopen?

jelle zei

hallo geert
nee ik heb niet gelopen ik dacht dat
het glad was maar om dat het niet glad is dan ga ik morgen
hardlopen

Burgemeester van Bredevoort zei

Geert een prachtige reportage zowel in geschrift als in beeld.
pure Bredevoort Promotion. Bedankt namens Bredevoort belang..

Harro zei

Leuk stukje weer Geert!