vrijdag 19 oktober 2012

Waarom opwarmen voor de sport?

Stefan Scanu bezig aan een goede warming-up
Een inspanning leveren zonder opwarmen is zondigen tegen één van de meest elementaire principes van de sportletselpreventie. Opwarming heeft tot doel de fysieke prestaties te verbeteren en sportletsels te vermijden. Opwarmen moet dan ook regelmatig en correct gebeuren. Nadelen zijn er alleen als de opwarming niet goed wordt uitgevoerd (te intensief, te lang) waardoor de eigenlijke sportbeoefening negatief wordt beïnvloed.

• Een aantal fysiologische processen verbeteren bij een hogere lichaamstemperatuur.

De bloed-door-stroming naar de spieren verbetert. Door de verwijding van de bloedvaten krijgt de spier meer zuurstof, zodat de aërobe energielevering overweegt en er minder afvalstoffen (melkzuur) gevormd worden. De spier krijgt het warm en wordt zo klaargemaakt voor de arbeid die ze tijdens de training of wedstrijd moet leveren. De stofwisselingsprocessen verlopen sneller, waardoor de spieren makkelijker beschikken over de nodige energie.

Er is een toename van de gevoeligheid van de zenuwreceptoren en een stijging van de zenuwgeleidingssnelheid.
Andere onderdelen van het lichaam die voordeel halen uit de verhoogde temperatuur: het hart (het aantal slagen per minuut moet opgedreven worden, en per slag wordt er meer bloed rondgepompt) en de longen (die worden beter geventileerd, want dankzij de grote hoeveelheid bloed die langs stroomt, kan het bloed in de longen meer zuurstof opnemen).

• Een goede opwarming heeft niet alleen een positieve invloed op de kracht, maar ook op de snelheid, de lenigheid en het uithoudingsvermogen.

• Actieve opwarming voorkomt blessures, stretchen alleen niet. Studies toonden aan dat de toename van de weefseltemperatuur de gevoeligheid voor sportletsels doet dalen. De elasticiteit van de spieren neemt toe naarmate ze beter doorbloed zijn. De gewrichtsbeweeglijkheid neemt toe waardoor de rekbaarheid van pezen, ligamenten en ander bindweefsel ook verbetert.

• Een goede opwarming kan helpen bij de mentale voorbereiding (bron).

Ook Marco van Rijs heeft er veel baat bij!

2 opmerkingen:

Geert zei

Zeker als je ouder wordt, is een goede warming-up aan te bevelen!

Henrie, Marco, Gerrit en alle facebookers bedankt voor jullie felicitaties.

Marco zei

Graag gedaan Geert. je krijgt er ook buikspieren van....:)