zondag 28 oktober 2012

Klokloop in Heerde altijd een feestje

Grote drukte zaterdag bij de Klokfabriek. Het terrein van de naamgever geldt sinds de oprichting als startlocatie. Hans Hans Vuijk, lid van atletiekvereniging de Gemsen, stapte ooit bij de directie naar binnen met het idee voor de Klokloop. Zijn initiatief kreeg bijval, omdat de directie destijds bestond uit enkele fanatieke lopers. 
De Klokloop is in leeftijden. Voor de kids tot acht respectievelijk twaalf jaar is er een speciaal rondje van 700 en 1400 meter, ouderen lopen een parcours van vijf, tien of vijftien kilometer door het Veluwse bos. Na afloop krijgt iedereen een pak Klokzeep. Zo is het begonnen en zo gaat het nog steeds. Verder is veel veranderd. De slobberige joggingbroek bij deelnemers is passé, strakke (thermo)sportkleding is in. De meesten met lange broek en shirt met lange mouwen. Een enkeling lopot in hemd en short. Teunis van den Brink, sinds 1989 als starter betrokken bij de Klokloop, ziet meer verschillen. ,,We zijn begonnen met vooral jeugd, nu zie je meer volwassenen. Vooral dames lopen steeds meer lopen en dat zien we hier terug. Hoe dat komt? Hardloopclubs schieten uit de grond en ook het aantal marathons en halve marathons neemt toe. Dat merken we in het deelnemersaantal. Dat lag jarenlang rond de vijfhonderd, nu is duizend onze limiet."

Het parcours kan tweeduizend lopers aan, maar de organisatie is daar niet klaar voor, zegt van den Brink. "Denk alleen al aan de extra parkeerruimte. Wij groeien daar langzaam naar toe. De voorinschrijving zat vol. We willen niemand teleurstellen, vandaag kon er dus nog worden ingeschreven."

De Klokloop trekt hardlopers uit het hele land, opvallend zijn de 200 lopers uit Zwolle. Volgens Van den Brink komt dat door de populaire loopevents in Zwolle zoals de halve marathon, Salverdaloop en recent de hele marthon. Collega-organisator Wim Potjes doet daar nog een schepje bovenop. ,,De Kloploop is zo populair door het bosparcours. Als je in Amsterdam woont, geniet je hier extra."

Dat de Klokloop z'n derigjarig jubileum vierde zal veel deelnemers zijn ontgaan. ,,De speaker heeft het bij de starts wel genoemd, maar meer aandacht is niet nodig", vindt Potjes. ,,De Klokloop is altijd een feestje" (bron).


uitslagen

foto's Jan Dekker

foto's Gerben Dalhuisen

foto's Lambert Dijkslag

site organisatie

Geen opmerkingen: