vrijdag 20 september 2013

Papendal 6e Zorgmarathon 4,5 km - 18,11 minuten - 3e plaats (team)

De prijsuitreiking van onze derde plaats
IJzersterk optreden Estinea Runners bij 6e Zorgmarathon op Papendal

Op vrijdag 20 september vond op Nationaal Sportcentrum Papendal de 6e editie van de SDB-Zorgmarathon plaats. Estinea had 3 teams van 10 atleten en atletes aangemeld voor dit hardloopevenement, bestemd voor medewerkers en vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorgsector. Elk team bestond uit 10 lopers of loopsters, die elk een parcours aflegden van 4,2 kilometer, zodat er in totaal een marathon werd afgelegd.

De sfeer bij het vertrek was zeer relaxed, ondanks het feit dat er niet de opgegeven 30 deelnemers van de partij waren, maar 25. Dit betekende dus, dat een vijftal sportievelingen twee keer aan de bak moesten, maar dat mocht de pret niet drukken, evenals de gezonde wedstrijdspanning overigens. Vol goede moed zette de Estinea-selectie koers richting Papendal en waar het ene voertuig linea recta naar het schitterende sportcomplex reed, koos de ander voor een leuke toeristische route met een hoog cultureel gehalte en bijzondere wetenswaardigheden. We gingen echter natuurlijk wel voor de sportieve prestatie, dus de bestuurder kreeg steeds meer last van onrust aan boord en zweette peentjes, terwijl dit beter voor de wedstrijd bewaard zou kunnen worden. Afijn, er zijn meerdere wegen die naar Papendal leidden, dus met enige vertraging werd ook dit negental bij het hardloopterrein afgeleverd.

Eenmaal aangekomen, bleek het al een grote wirwar van sportieve zorgverleners,  die zich druk pratend, plassend en stretchend aan het voorbereiden waren. Bij ons eigen onderkomen aangekomen, werden we verwelkomt door niemand minder dan Gerard Nijboer zelf. De voormalige wereldtopper op de marathon is tegenwoordig adviseur bij de atletiekunie en als die je een hand komt geven voor de wedstrijd, dan werkt dat wel motiverend. Daarnaast was het ook duidelijk een signaal van de organisatie, dat de verwachtingen van de Estinea-runners hoog waren. De sfeer bij de mengelmoes van toppers en talenten werd  door alle indrukken beter en beter en niets stond goede prestaties in de weg, zo leek het.

Om 12.15 uur werd het startschot gegeven en gingen de eerste lopers en loopsters van de ruim 200 (!) teams van start voor hun run van 2 ronden met een totale lengte van 4,2 kilometer. Tenminste, dat was van tevoren aangegeven. Nadat de eerste tijden geklokt waren en de lopers hun verhaal konden doen, werd duidelijk dat het parcours selectief en dus pittig was en een lengte kende van 4500 meter en dat is dus wel even wat anders. Menig atleet sloeg direct in de stress, want de vooraf bepaalde eindtijd kon dus direct in de prullenbak en het hobbelige parcours zorgde tevens voor enige paniek.

Toen echter directeur Beatrijs van Riessen zich meldde om de Estinea-troepen toe te spreken, gaf ze in een peptolk aan, het volste vertrouwen in de deelnemers te hebben. De carrousel begon vervolgens pas echt te draaien en kwam langzaam maar zeker volledig op stoom. Terwijl het ene team knokte voor een plek in de top 10, leverden beide andere 10-tallen vol hardlooptalent eveneens individuele topprestaties, waarbij het aantal persoonlijke records bij bosjes sneuvelde. De naam Estinea viel meer en meer en toen de speaker eindelijk door had, hoe de naam van de organisatie werkelijk uitgesproken dient te worden, was het hek van de dam. Het team met de ervaren rotten, denderde de top 10 binnen, schoot door naar de vijfde plek en begon zich zelfs te mengen om de podiumplekken.

Juist op een dergelijk moment heb je iemand binnen je club nodig met natuurlijk overwicht. De Financial Controller himself, laten we hem voor het gemak Sjoerd noemen, deed het enige juiste wat je in dergelijke situaties doen moet: kalmte bewaren en daarnaast zo onopvallend mogelijk het thuisfront per mobiel informeren over de geweldige prestaties die er door de man- en vrouwschappen aan de dag worden gelegd. Intussen ook nog uiterlijk onbewogen, maar wel met een hartslag van tegen de 179 gewoon je eigen ding doen door uiterst geconcentreerd je wedstrijd lopen met de borst vooruit met een strak gezicht barstensvol zelfvertrouwen.

Het beloofde een loeispannende finaleronde te worden en dat werd het ook. Uiteindelijk werd het, mede gesterkt door de luide aanmoedigingen van het Estinea-peloton, een prachtige derde plek. De podiumprijs, in dit geval een eervolle vermelding, was een  ijzersterke teamprestatie. De Estinea-runners hebben zich tijdens de 6e SDB-Zorgmarathon van de beste kant laten zien en uitstekende resultaten gescoord. De lopers en loopsters keken na afloop dan ook trots terug op een mooie dag, waarin gezamenlijk hard is gewerkt om Estinea op de kaart te zetten. En die opzet is volledig geslaagd!

Sportieve groet,

Frank Roos
Sjoerd Rooks
Tanja van Lochem en Joanne Groot Wassink

Geen opmerkingen: