zaterdag 28 september 2013

Kies eens een andere weg

Kies eens een andere weg
Uit een poll van Runner's World bleek dat 39 procent van de deelnemers jaarlijks aan steeds dezelfde evenementen en afstanden meedoet. Veel meer afwisseling helpt je echter beter op weg.

Als je je programma jaarlijks beperkt tot dezelfde afstanden, loop je het risico dat je in een sleur raakt, die je prestaties niet goed doet en die ook je plezier in het lopen kan beperken. Je gaat immers steeds vergelijken, en je kunt echt niet elk jaar sneller lopen. Je ontneemt je bovendien de kans op nieuwe, mooie en verrassende ervaringen. 

Variatie
Om elke dag met een frisse blik jouw loopbaan in te stappen, is variatie het toverwoord. Zo krijg je meer doelen om voor te gaan en zo help je jezelf ook door de kans op blessures te verlagen. Want door een dikke streep door de eenzijdigheid van je training te zetten, laat je monotonie en overbelasting veel makkelijker achter je.

Trail run
Gooi je vaste schema overhoop en kies deze winter bijvoorbeeld vaker voor enkele crossen. Of probeer een trail run, waarvan er steeds meer op de kalender komen. Allebei bieden je een extra krachtelement voor je loopspieren, terwijl je alle harde klappen van het asfalt achter je laat. Misschien voel je zelfs wel wat voor een obstacle of mud run, waarmee je veel meer spieren in je lichaam op de proef stelt. En kies verder voor een afwisselend palet van afstanden en nieuwe wedstrijden én schrijf je meteen in. Een betere stok achter de deur voor een florissant loopleven is er niet. 

Zonder klok
Doe je helemaal niet mee aan wedstrijden? Ga dan elke eerste zondag van de maand met een paar loopmaatjes naar een natuurgebied in de buurt, waar je normaal gesproken alleen maar langsrijdt. En verken die mooie omgeving zonder klokje om je pols. Dat zal je goed doen (bron)

4 opmerkingen:

Marco zei

Roep ik al jaren. Variatie!

Gerrit zei

Ik loop elk jaar minstens 5 wedstrijden die ik nog nooit eerder heb gelopen. Of ga eens trainen in Kenia. :)

Geert zei

Hoi Gerrit, mooi dat je er weer bent, leuke vakantie gehad? Hoe vaak heb je de hardloopschoenen nog aangehad in Kenia?

Gerrit zei

Dank je Geert, ik heb een geweldig mooie vakantie gehad! Door alle gebeurtenissen in Kenia wel iets spannender dan een vakantie in zuid-frankrijk, maar ik heb daar geen last van gehad, het was gewoonweg prachtig, wat een mooie natuur! Ik heb twee keer hardgelopen, wat op 2400m hoogte nog niet mee viel, maar wel een hele aparte ervaring.