woensdag 7 september 2016

De jonkies laten het afweten tijdens Veldloop in Rozendaal

Veel veteranen aan de start in Rozendaal
Pittige bosloop opwarmer voor Bridgeloop of Posbankloop

Dick Leseman

Het zijn de veteranen die het nog altijd goed doen bij de Rozendaalse Veldloop. De mannen en vrouwen op leeftijd lieten gisteravond tijdens de 33ste editie van deze pittige bosloop over 5,5 en 12 kilometer zien nog altijd over voldoende snelheid te beschikken. "Waar zijn de jonkies?", verzuchtte Mark Groeneweg (45) toen hij met de één jaar oudere winnaar van de 12 kilometer, Coen de Wit, napraatte. Ook op de korte afstand won een 45-plusser, Gaby van Caulil voor Richard Usher, die al tegen de 50 jaar loopt. Ook bij de vrouwen geen echte jonge garde op het podium. Het was een van de opvallende wapenfeiten van deze editie.

Op beide afstanden wisten de winnaars bij de mannen al vroeg weg te lopen bij hun concurrentie. "Ik zette nog in de eerste kilometer, net na de begraafplaats, even aan en sloeg meteen een gaatje. Maar op de langere klim verderop plaatste ik de beslissende versnelling", analyseerde Van Caulil. De atleet van Ciko '66 nam afgelopen weekeind deel aan een triatlon en wil ook op 24 september bij de Posbankloop crossduatlon goed voor de dag komen. "Die race is over vrijwel hetzelfde parcours."

De Wit deed het bij de mannen iets behoudender. Hij sloeg na een kilometer of twee een gat. "Ik hoefde me niet bijzonder in te spannen ondanks het pittige parcours. Zo kon ik me een beetje sparen voor de Bridge to Bridgeloop van zondag." Hij en Mark Groeneweg roemden het ongedwongen karakter van de Rozendaalse Veldloop. "Het is gewoon gezellig en ontspannen. Niemand staat gestrest met zijn klokje bij de start", aldus Groeneweg, die deze sfeer wel kent van de vele trails die hij loopt en organiseert.

De winnende vrouwen hadden weinig last van de concurrentie. Maud van Lent was de snelste op de 5,5 kilometer. Ook zij wilde zich sparen voor de Bridgeloop. "Maar dat is lastig genoeg", glunderde ze. "Als er een fietser bij jou als eerste loper rijdt, dan wil je ook wat laten zien." Sandra de Jonge, winnares van de 12 kilometer, had op de meet meer dan tien minuten voorsprong op haar eerste concurrente. "Ik hoefde niet voluit te lopen. Maar voor het tempo dat ik hanteerde, kostte het me best veel moeite', verklaarde ze. (bron)

Geen opmerkingen: