zondag 16 juli 2017

Breskens - Strand, boomgaarden en dijken

Een dijkhuisje in de buurtschap Nummer Een
In de negentiger jaren zijn we met de auto wel eens op de veerpont van Breskens naar Vlissingen geweest maar sinds de opening van de Westerscheldetunnel in maart 2003 is er geen auto-veerdienst meer. De Westerschelde Ferry verzorgt nu een veerdienst voor fietsers en voetgangers van en naar genoemde plaatsen, verschillende toeristen maken er in deze vakantieperiode gebruik van. Bij de terminal van Breskens starten we onze tocht op deze mooie zomerse dag.

Breskens ligt aan de zuidkant van de monding van de Westerschelde, waar de rivier overgaat in de Noordzee. Gedurende de Tweede Wereldoorlog worden in en rond het dorp door de Duitsers bunkers en forten gebouwd, als onderdeel van de Atlantikwall. Op 11 september 1944 wordt het dorp getroffen door een geallieerd bombardement als onderdeel van Operatie Switchback, gericht op het vrij maken van de Scheldemond. Ongeveer 200 mensen verliezen hierbij het leven en een veelvoud hiervan raakt gewond. De bevolking wordt daarna geëvacueerd. Tijdens het bombardement en gedurende de daaropvolgende hevige gevechten tot aan de verovering door de geallieerden op 21 oktober 1944 wordt een groot deel van de huizen vernietigd of beschadigd. Na de oorlog wordt het dorp herbouwd en keert de bevolking terug. Dankzij de sterk opgekomen visserij en het toerisme leeft Breskens weer op en is het plaatsje uitgebreid met enkele naoorlogse wijken.

Over een hoge wandelpromenade langs het strand, langs de haven en door de bebouwingsrand lopen we vrij vlot Breskens uit. Daarna gaan we over menig landweggetje en rustige binnendoor wegen over soms enkele kilometers lange hoge en lage dijken. We komen in de buurtschap Nummer Een. De merkwaardige naam is te danken aan het feit dat dit het eerste kavel van de hoofdplaatpolder betrof. In de nieuwe polder werden paaltjes gezet met nummers en bij paaltje nummer 1 vormde zich een buurtschap van overwegend Rooms-Katholieken, uit Vlaanderen afkomstige landarbeiders. Er wonen thans nog wel oorspronkelijke Nummer-Eeners, maar een zeer groot deel van de woningen wordt nu als vakantiewoning gebruikt.

We genieten onderweg van het zeer uitgestrekte en verstilde landschap van Zeeuws Vlaanderen. Na de helft van de route kuieren we tussen verschillende boomgaarden door en komen we maar erg weinig mensen tegen. Op het laatst volgen we een stuk van het fietspad van de N58 om weer bij de haven uit te komen, waar de veerboot uit Vlissingen net arriveert. Een mooi tochtje zit er weer op. 

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

De veerboot uit Vlissingen komt net aan

Geen opmerkingen: