donderdag 24 augustus 2017

Florence (Italië) - dag 1

De beroemde Porcellino, de mensen wrijven het zwijn eerst over zijn blinkende neus en leggen daarna een muntje in zijn bek. Valt het muntje door de tralies in het putje dan brengt het je geluk.
Woensdagavond laat ben ik op het vliegveld van Florence geland, in de volksmond wordt het vliegveld ook wel Peretola genoemd maar de officiële naam is Amerigo Vespucci. Het is een klein vliegveld en ligt net buiten de stad in het noorden, vandaar is het nog ongeveer een half uur rijden naar de camping. Als ik daar aankom dan drink ik nog even wat en is het al middernacht geweest als ik mijn bed op zoek. De volgende morgen sta ik lekker op tijd op en is het al prachtig weer, een heerlijk ontbijtje in de zon volgt. Om klokslag tien uur pak ik het camping busje dat de toeristen naar de stad Florence (Firenze) brengt. Het is de hoofdstad van de regio Toscane en de bakermat van de renaissance en daarmee één van de bekendste cultuursteden van Europa. Ik begin vanmorgen aan mijn eerste rondtocht en op de kaart heb ik al gezien dat de rivier de Arno, waar de camping ook aan ligt, dwars door de stad loopt. Dit geeft me een mooi houvast als ik de weg niet meer weet en dan langs de rivier terug naar de camping te lopen. Verdwalen is dus bijna onmogelijk en dat geeft me ook een wat zekerder gevoel.

Florence is ook één van de belangrijkste modesteden van Italië en de meeste exclusieve winkels zijn gevestigd rond Via Tornabuoni. Hier vind je Gucci en Armani maar ook de wat minder bekende merken als Ermanno Scervino en Save The Queen. Maar met een temperatuur van rond de 35 garden heb ik aan mijn korte broek en t-shirt genoeg en laat ik deze winkels maar een beetje links liggen. Ik vind het meer tijd voor een lekkere cappuccino in één van de vele kleine kroegjes waar ik langs kom.

Even later loop ik de Loggia del Mercato Nuovo, beter bekend als de Loggia del Porcellino op, wat al sinds de bouw in de 16e eeuw als marktplaats wordt gebruikt. Tegenwoordig worden er souvenirs en leren jassen en tassen verkocht. Onder de loge staan veel mensen bij de beroemde Porcellino, een bronzen beeld van een zwijn. De mensen wrijven het zwijn eerst over zijn blinkende neus en leggen daarna een muntje in zijn bek. Valt het muntje door de tralies in het putje dan brengt het je geluk. Een aantal munten die er niet invallen zijn een mooie prooi voor een bedelaarster.

Piazza Signoria is het politieke hart van de stad en wordt gedomineerd door het gemeentehuis, Palazzo Vecchio. Het werd eind 13e eeuw gebouwd en domineert met zijn 94 meter hoge toren de skyline van de stad. Er wordt wel gezegd dat Florence een soort van openluchtmuseum is, en daar is dit plein een goed voorbeeld van. Je vindt hier niet alleen één van de belangrijkste musea ter wereld, de Galleria degli Uffizi, maar ook de bekende beeldengalerij Loggia dei Lanzi en de beroemde Neptunusfontein. Het plein, dat vooral populair is bij toeristen, wordt omringd door hoge statige gebouwen.

Het is zo'n heerlijk weer dat ik besluit om niet het busje terug naar de camping te pakken maar er nog enkele kilometers bij aanplak. De eerste dag in Florence was een prachtige dag, morgen is het de bedoeling om aan de zuidkant van de rivier de Arno gaan lopen.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

Geert Wevers
Palazzo Vechio, het gemeentehuis van Florence

Geen opmerkingen: