donderdag 22 februari 2018

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 189

Stefan Scanu

Stefan Scanu in verband gebracht met matchfixing

Stefan Scanu, trainer van het ARGO TopTeam, is door de Atletiekunie op de vingers getikt. Hij zou in de aanloop naar de  Track & Field Run van 2017 atleten en trainers van Ava’70 en AV Archeus hebben omgekocht en geïntimideerd. De oefenmeester uit Lichtenvoorde heeft met deze ongeoorloofde acties de resultaten beïnvloed. “Achteraf gezien is het heel opvallend dat het TopTeam met bijna alle overwinningen naar huis ging. Bob te Lindert won de Fiat Winkelhorst Sprintcross. Bizar, Te Lindert is geen loper die je normaal gesproken op een podium verwacht”, zegt een verbijsterde Mees Prinsen, directeur van Stichting Track & Field.

Dronken Te Brake praat mond voorbij
Scanu is na schaatscoach Jillert Anema de tweede toptrainer die in één adem wordt genoemd met matchfixing. Onder meer Patrick Ikink en Tim te Brake, beide van Ava’70, zouden betrokken zijn bij dit omkoopschandaal. Parcoursbouwer Tim Mengerink vertelt: “Bij de afterparty van de Warandeloop klapte Te Brake, na een paar borrels, uit de school. Toen is het balletje gaan rollen. Tim te Brake, die achter Te Lindert op een tweede plaats liep, zou bewust een gat hebben laten vallen. Hierdoor had Te Lindert een vrijgeleide naar de zege. Patrick Ikink wordt ervan verdacht dat hij bij de estafette opzettelijk teams heeft gehinderd, waardoor het ARGO TopTeam kon profiteren.

AV Archeus op het verdachtenbankje
AV Archeus zit ook in het verdachtenbankje. Prinsen: “Normaal gesproken staat AV Archeus met tientallen atleten aan de start van de T&F-run, vorig jaar deed er echter geen enkele Winterswijker mee, dit zaakje stinkt.” Archeus-voorzitter Anita Boschman, zelf in 2013 betrapt op het gebruik van EPO, is resoluut: “Onzin, onze leden hadden gewoon geen zin om mee te doen, je weet hoe stug Winterswijkers kunnen zijn. Dat heeft niks met matchfixing te maken.”

“Dit bericht komt uit het Atletico-kamp”
Yahala Awal Aman is ontgoocheld: “Ik kan dit niet geloven. Ik ken die kale als een integer mens die sportiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Dit verhaal klinkt mij als een fabeltje in de oren. Ik was wel verbaasd over mijn zege op de 5 kilometer. Ik ben normaal geen hoogvlieger en in Aalten bleef ik atleten als Geert Wevers en de talentvolle André Bruil ineens voor. Ik dacht dat zij hun dag niet hadden. Ik blijf achter mijn trainer staan en zal hem altijd verdedigen. Het is wel storend dat dit verhaal een paar weekjes voor de T&F-run uitkomt. Ik vermoed dat dit uit het Atletico-kamp komt, zij proberen wel vaker atleten op zo’n achterbakse manier uit evenwicht te brengen.”

ARGO TopTeam gewoon welkom
Mees Prinsen sluit atleten van het ARGO TopTeam niet uit: “Net als atleten uit Rusland mogen Stefan Scanu en zijn atleten en het besmette AV Archeus gewoon meedoen. We kunnen het bewijs nog niet hard maken. We hebben het verhaal inmiddels wel aanhangig gemaakt bij het IOC. We zijn ook benieuwd naar de verklaring van Scanu, hij houdt zijn kaken stijf op elkaar.”