zondag 11 februari 2018

Dubbel goud voor Marijke Esselink

Het was een rare dag met enkele met een paar mentale klappen maar ook met veel blijdschap (foto Honza Valenta)
2e Nationale titel voor lid AVA’70

Marijke Esselink heeft in acht dagen tijd twee Nederlandse titels veroverd. De Winterswijkse - lid van Ava’70 - won met overmacht de Nederlandse meerkamptitel, een week later voegt ze daar het goud op de 60 meter horden aan toe. De 18-jarige juniore geldt als één van de grootste atletiektalenten van het land. Naast tweemaal goud, won ze ook een bronzen medaille bij het hoogspringen.

AALTEN - Esselink begon in het Omnisportcentrum in Apeldoorn twijfelachtig aan haar vijfkamp (4 februari). Hoewel ze de 60m horden met overmacht won in 8.75 seconden, was haar race niet vlekkeloos. “Ik ging zo ontzettend hard maar tien meter voor de finish zakte ik in. Hier baalde ik wel even van.” Ze zette haar teleurstelling om in een persoonlijk record op hoogspringen (1.72m). Bij het kogelstoten gaf Esselink haar tegenstanders de genadeklap. De kogel vloog naar 12.79 meter, een afstand die ze nog nooit had bereikt. Ondanks haar riante voorsprong na drie onderdelen, speelden de zenuwen op bij het verspringen. Tot haar eigen verbazing sprong ze toch verder dan ze ooit gedaan had, 5.50 meter “Het verbaasde mij dat er nog zo’n mooie poging uitkwam.” Met een straatlengte voorsprong kon ze aan het laatste onderdeel - de 800 meter - beginnen. Ze kon deze afstand op halve kracht lopen zonder dat haar titel in gevaar kwam. Dit past echter niet in het karakter van de Achterhoekse veelvraat. Ze geeft vol gas en passeert na 2.29,16 minuten als derde de finish en completeert hiermee een ijzersterke meerkamp. Haar puntentotaal is 3958 punten. Met dit puntenaantal staat ze negende aller tijden. “Het was een rare dag met een paar mentale klappen maar ook met veel blijdschap.”

Goud op 60 meter horden
Veel tijd om na te genieten van haar meerkamptitel heeft ze niet. Een week later staan, opnieuw in Apeldoorn, de NK Junioren Indoor (afzonderlijke onderdelen) op de planning. Hier doet ze mee aan drie nummers. Op zaterdag plaatst ze zich voor de finale van de 60 meter, ze blijft steken op een achtste plaats. Een dag later knokt ze zich naar een bronzen medaille bij het hoogspringen, met een sprong over 1.72 meter evenaart ze haar persoonlijke record. Ze haalt dezelfde hoogte als de nummer twee maar omdat ze in haar wedstrijd meer foutsprongen heeft, grijpt ze naast het zilver. Op haar laatste onderdeel, de 60 meter horden, is ze de topfavoriete. Ze voert de nationale ranglijst aan en is het aan haar stand verplicht om mee te strijden voor de medailles. Ze is een klasse apart. De concurrenten blijven lang bij maar op de laatste horde slaat Esselink toe, waardoor ze het goud mag mee nemen naar de Achterhoek. (bron)

Geen opmerkingen: