zondag 25 februari 2018

Verslag van de 37e Engbergenloop in Gendringen

Trainer Stefan Scanu (links) van Argo die zelf ook meeliep, was content met het resultaat van zijn rekruten

Awal broers Argo domineren Engbergenloop Gendringen

Door Benno Stevering

GENDRINGEN – De Awal broers van Argo heersten zondag in de Engbergenloop met twee parcoursrecords. De winst op de tien kilometer ging naar de oudste broer Yahala Awal Aman. Hij verpulverde zijn tijd van vorig jaar van 33.36 naar 33.09 minuten, een nieuw parcoursrecord.  De Engbergencross loop je op souplesse en gevoel. Yahala: ’’Ik ben tevreden. Eenmaal in het bos achterhaalde ik clubgenoot Jordy Kloet uit Doetinchem die de kop aanvoerde. Vervolgens bouwde ik mijn voorsprong uit. Onze focus is nu gericht op de sterk bezette Parelloop in Brunssum’’. Doetinchemmer Jordy Kloet gaf toe dat Yahala een terechte winnaar was. Hij had zich weliswaar volledig gegeven, maar Yahala wist na het bos van hem weg te lopen. Bij de dames achterhaalde voormalig Nederlands survivalkampioene Bianca Rougoor uit Breedenbroek haar oudere opponente, de superfitte Ellen Dekker-Wopereis uit Lichtenvoorde halverwege na de afdaling in het bos en won met nipte voorsprong in 45.50 minuten. Rougoor was content met deze fraaie tien kilometer in haar trainingsomgeving. Weliswaar was de ondergrond nu hard terwijl de voorkeur van de survivalspecialiste uitgaat naar een wat drassiger omgeving. Astrid Weinans werd vijfde in 50.36 minuten achter Greetje van de Schaaf uit Beltrum. 

Survivalcrack Stijn Elferink uit Lichtenvoorde werd verdienstelijk derde in 36.01 minuten achter Kloet die tweede werd in 35.24 minuten. ‘’In Zeist prolongeer ik op 18 maart de NK titel korte afstand survivalrun willen prolongeren. Afgelopen seizoen werd ik in alle categorieën kampioen. In Doorn onlangs nog op de middenafstand. Het NK lange survivalrun vindt plaats in de Kniepe. Het gaat goed. Vooral met het hardlopen heb ik veel plezier, loop behouden maar maak meer kilometers. Die lopers voor mij accelereerden in een te hoog tempo. Eenmaal op de derde plek had ik er vol vertrouwen in deze te kunnen vasthouden.’’ Achter Elferink finishte de winnaar van de drie kilometer, trialrunner Bas Arentz uit Doetinchem die plaatsgenoot en survivalrunner Rick Heutinck voorbleef. Freddy Dekker uit Lichtenvoorde had de week ervoor harder getraind dan normaal en dat nekte hem in de wedstrijd. Hij moest zich tevreden stellen met een zesde plek. Dekker zag wel zijn partner bij de vrouwen het podium betreden. 

Siraj Awal Aman uit Doesburg, lid van Argo, een van de snelste B junioren van Nederland, liep in de laatste afdaling in Engbergen op de 5,2 km weg van zijn broer Mudesir en klokte een record van 17.03 minuten. Mudesir realiseerde een tweede tijd van 17.21 minuten. Beiden waren hiermee rapper dan in de vorige editie. Trainer Stefan Scanu van Argo die zelf ook meeliep, was content met het resultaat van zijn rekruten. In het kielzog van de Awal broers finishten atleten van Atletico’73. Zo werd Thijs van Aalten uit Terborg derde in 18.15 minuten. Mathijs Weijkamp uit Gendringen wist met 18.19 Dennis Lankveld uit Silvolde twee tellen voor te blijven. Frank Reintjes uit Oud-Zevenaar kwam als zesde over de meet en snelste veteraan. Hij richt zich op het NK cross in Amsterdam. Bij het NK indoor en NK Schoorl werd hij onlangs nog een uitstekende vierde. Bij de dames won Ilona Schmitz uit Lengel, lid van Atletico in 24.55 minuten ruim voor Jitske Stefas uit Azewijn. Haar reactie: ‘’Voor mij viel de snijdende wind best mee. Ulftse grond loopt goed. Ik ben blij met deze overwinning met een training van drie keer per week.’’ De organiserende atletiekvereniging Atletico’73 kreeg in totaal 300 lopers aan de start. Gerard Jansen was de speaker van het sfeervolle evenement.
Het podium van de 5 kilometer: 1.Siraj Awal Aman, 2.Mudesir Awal Aman, 3.Thijs van Aalten

Geen opmerkingen: