donderdag 4 mei 2023

Afvallen met wandelen? Zo doe je dat

Wandelen, een goed alternatief voor hardlopen

Wil je afvallen, maar niet iedere dag hardlopen? Wandelen is een goed alternatief.

Hardlopen kan een manier zijn om je te helpen afvallen, maar te vaak hardlopen kan weer zorgen voor blessures, wandelen is dan een goed alternatief. Hoe je kan afvallen met wandelen? Het is geen rocket science: als je met wandelen meer verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af. We leggen je uit hoe wandelen je kan helpen gewicht te verliezen tussen je hardlooptrainingen door.

Calorieën verbranden met wandelen

Bij gewichtsverlies draait alles om calorieën. Hoe meer calorieën je verbrandt, hoe meer je afvalt. Natuurlijk verbrand je minder calorieën met wandelen dan met hardlopen, maar toch raak je ze kwijt, en daar gaat het om. En wandelen kan gewoon in de pauze - met hardlopen is dat net wat lastiger.

Voor beginnende wandelaars wordt 10.000 stappen per dag aangeraden. Dit staat ongeveer gelijk aan 7 tot 8 kilometer per dag. Dat klinkt als heel veel, maar combineer het wandelen met je hond uitlaten of boodschappen doen en je staat verstelt hoe snel je aan je stappen komt.

Wil je een stapje verder? Loop dan tegen heuvels op. Dit kost je lichaam meer energie en dus val je sneller af. Woon je niet in een heuvelachtig gebied? Je kunt op de loopband een hellingsgraad instellen, wat hetzelfde effect heeft. Hoe steiler hoe beter, uiteraard. Een andere mogelijkheid is om gewichtjes om je enkel te binden en daarmee te wandelen en zo de bewegingen iets zwaarder te maken. Dat laatste raden we echter niemand aan.

Afvallen? Let op je voeding

Je kan nog zoveel wandelen, maar als je daarna weer meer calorieën eet dan je hebt verbrand, was de wandeling minder winstgevend. De truc is dus om meer te verbranden dan binnen te krijgen, en dat krijg je alleen voor elkaar als je ook gezond eet (of je moet wel heel veel wandelen!). Om het calorieverbruik naar beneden te brengen kunnen een paar simpele aanpassingen al uitkomst bieden. Zo kan je bijvoorbeeld alle vloeibare calorieën eens uit je dieet proberen te schrappen. Doei frisdrank, doei suiker in je koffie, doei verzadigd vet.

De voordelen van wandelen

Tijdens wandelen gaat je hartslag omhoog - al helemaal als je wat sneller wandelt. Dit zorgt ervoor dat je hart meer zuurstof door je lichaam pompt, waardoor je meer energie krijgt. Ook versnelt je metabolisme waardoor je lichaam de rest van de dag meer calorieën verbrandt: dubbele winst! Wandelen schijnt daarnaast de kans op een hoge bloeddruk en zelfs de kans op Alzheimer te verkleinen, oftewel: trek die wandelschoenen aan en ga ervoor. (bron)

Geen opmerkingen: