zaterdag 13 mei 2023

Bocholt 22e Citylauf 5 km - 24.11 min - 2e plaats M60

Op de hurken, Wim en Frank. Staand Theo (2580), Gerrit (2782) en Geert (3198)

Met z'n vijfen rijden we rond 17.30 uur de Nederlands-Duitse grens bij Hemden over. We hebben ons allemaal opgegeven voor de 5 kilometer en doen met in totaal 907 deelnemers aan deze Jedermann-Lauf mee. De gemiddelde leeftijd in de auto is de 60 jaar al gepasseerd maar met het fanatisme van deze inzittenden is nog niets mis mee. Enkele uren later keren we met een 1e plaats, drie 2e plaatsen en een 4e plaats in onze leeftijdsklasse huiswaarts. Daar zijn we dan ook dik tevreden mee.

We halen ons startnummer in de school op en de dames bij de inschrijving wensen ons 'viel Erfolg' toe. Op zijn beste Duits geeft de nestor van de groep hier een passend antwoord op. De 2.5 kilometer van de Schülerlauf is net afgelopen en als we een beetje aan het warmlopen zijn is de 5 kilometer van de Bocholter Schullauf al aan de gang. Met geen mogelijkheid kunnen we op het parcours komen. Op iedere hoek staat wel een vrijwilliger die ons tegen houd en hier geven we natuurlijk graag gehoor aan. Het gevolg hiervan is wel dat we een half uurtje later het winkelcentrum Arcade aan alle kanten hebben gezien.

Ongeveer een kwartier voor aanvang staan we met honderden anderen, bijna als haringen in een ton in het startvak, een smalle strook langs de St. Georg Kirche en in de buurt van het Historische Rathaus van Bocholt. De angst voor corona is gelukkig nergens meer te zien. Een vijftal minuten voor aanvang wordt een groot hek geopend en kunnen we in de richting van het startvak lopen. Het lijkt wel een beetje op een Engelse start want de eerste rij is zeker door zo'n 40 atleten in gebruik genomen. We stellen ons netjes en bescheiden in de vierde rij op.

Mijn persoonlijk doel voor vandaag is om onder de 25 minuten te lopen, met in het achterhoofd mijn tijd van vorig jaar (23.31 minuten). Een mooie brede range maar ik bouw liever altijd wat voorzichtigheid in. De muziek gaat steeds harder, de speaker zweept iedereen op en we doen maar gewoon met de meute mee. We kiezen na het startschot met ons allen de linkerkant van de winkelhuizen en ongeveer 200 meter later vloeit alles in elkaar over.

Halverwege kom ik door in 11.30 minuten en moet ik mijn 'snelle start' al gauw bekopen. Het enthousiasme en de sfeer langs het parcours is prachtig om te zien. Op sommige stukken staan honderden toeschouwers dicht bij elkaar en ook op de terrassen is geen lege stoel meer te vinden. Erg gemakkelijk gaat het vandaag niet en ik krijg het steeds zwaarder. Over de tweede ronde doe ik dan ook ruim een minuut langer. Net na de finish nemen we met ons vijfen, onder het genot van een alcoholvrije Erdinger, de wedstrijd nog eens door. Eigenlijk komen we al gauw tot de conclusie dat deze Citylauf meer Nederlanders aan de start verdiend! Wie weet volgend jaar al?

Geen opmerkingen: