donderdag 4 februari 2010

Aderwinkelpad in Driebergen (Utrecht)

Aderwinkelpad 
Vandaag heb ik het Aderwinkelpad gelopen, dit klompenpad loopt door het mooie buitengebied van Driebergen-Rijsenburg en Bunnik, rondom de Langbroekerwetering. Dit gebied is een uniek cultuurhistorisch landschap, gelegen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn. Karakteristiek voor dit landschap is de langgerekte verkaveling. De lengterichting in het landschap wordt versterkt door de bospartijen van de landgoederen en landschapselementen als knotbomenrijen, lanen en zuwes. 

Even na drie uur vertrek ik bij het Wapen van Rijsenburg in Driebergen. Ik volg de Hoofdstraat in de richting van Arnhem en sla na het park rechtsaf de Engweg in. Even later kom ik bij het voormalige klooster Arca Pacis, waar tegenwoordig een hersteloord is gevestigd. Het Aderwinkelpad is genoemd naar een oud ontginningsgebied "de Aderwinkel" en de "Ader" is de benaming van een klein stroompje, een van oudsher wat nat en moerassig gebied.

De naam van het pad kan ik onderweg steeds meer een plaats geven want ik kan mijn voeten niet meer droog houden en aan de andere kant moet ik uitkijken om niet uit te glijden op de soms nog spekgladde paden. Ik loop over het mooie landgoed Sterkenburg dat in bezit is van meerdere partuculiere eigenaren en even later over de Zwarte weg en de Broekweg. Deze wegen zijn zuwes, een (water)scheiding tussen een deel van de verkaveling die hier heeft plaatsgevonden.

Als ik weer in de richting van Driebergen loop kom ik langs zorgboerderij De Hondspol waar 30 mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken. Ik vraag aan één van de cliënten die net naar huis wil gaan of hij een foto van me wil maken. Ik kan dat niet, vraag binnen maar aan de anderen is het antwoord dat ik krijg, maar hij redt er zich prima mee. Na 12 kilometer ben ik terug op de plaats van het vertrek en heb best wel zin gekregen om ergens wat te eten. Ik haal mijn dochter in Utrecht op en op de terugweg gaan we in Maarn bij de plaatselijke Chinees Yang’s Garden aan om onze maag weer te vullen, veel eten blijft er dan ook niet over!

Klik op de link voor enkele foto’s

fotoalbum

gelopen route

informatie Aderwinkelpad
Een aantal van deze "bruggetjes" kwam ik onderweg tegen…..
 …..op de soms spekgladde paden

Geen opmerkingen: