zaterdag 20 november 2010

Verslag van de derde 3dNb Cross in Aalten


Rudi Spekschoor met zijn achtervolgers Björn Demkes en Jan Wevers
Rudi Spekschoor snelt naar winst in derde editie 3dNb crosscompetitie Aalten

Door Benno Stevering

Routinier Rudi Spekschoor uit Marixc3xabnvelde,  met meer dan veertien jaar ervaring op de midden- en lange afstand, snelde zaterdagmiddag naar de overwinning in de derde editie van de 3dNb crosscompetitie over 15 kilometer. Bij afwezigheid van Erik Demkes van de organiserende vereniging AVA'70 liep de 48-jarige Spekschoor onverschrokken in hoog tempo richting finish en liet de klokken als eerste stil staan op 57.23 minuten. Spekschoor: Het parcours lag er goed bij. De eerste drie kilometer liep ik samen op met koplopers van de tien kilometer, maar verder ben ik alleen doorgetrokken in mijn eigen tempo. Ik voelde dat het goed zat en kon mijn ritme prima vasthouden. Onlangs won ik in Wehl de vijf kilometer bij de veteranen veertig plus. Bij de Grote Veldloop in Vorden werd ik nog tweede op de vijftien kilometer. Deze afstand is ideaal als voorbereiding op de halve marathon van Meddo. Maar eerst wacht de Montferlandrun nog. Onlangs heb ik besloten volledig de overstap te maken van het voetballen naar het hardlopen. Je legt je focus dan op 1 sport, een goede beslissing, want de ontwikkeling bij het hardlopen is steeds beter.  Deze overwinning is een opsteker voor me. Op het moment train ik vier maal per week en maak veel duurkilometers, afgewisseld met wat interval.Spekschoor liep weliswaar sneller dan Eric Demkes in de eerste twee edities, toch kan de eerste plek in het eindklassement de afwezige Demkes gezien het feit dat hij reeds twee maal mee deed nagenoeg niet meer ontgaan. Godfried Wopereis uit Lichtenvoorde finishte als tweede, maar was met zijn prestatie niet bijster tevreden. Hij probeerde de nadruk te leggen op de juiste techniek, maar wist niet onder het uur te finishen. Wopereis gaf aan dat de tweede plek in het eindklassement steeds meer voor hem in zicht komt. Indien Eric Demkes opnieuw komende zaterdag verstek laat gaan komt ook de eerste plek voor Godfried Wopereis in beeld. Gaby Spangemacher uit Bocholt won bij de vrouwen de vijftien kilometer.

Op de tien kilometer was de winnaar van vorige week, Gerton Prinsen afwezig. Net als Prinsen liepen ook veel andere lopers dit keer niet in Aalten mee maar aan de Zevenheuvelenloop. De 33-jarige Bjorn Demkes van AVA'70 uit Aalten liet zien een goede progressie door te maken door de winst op de tien op te eisen in 37.41 minuten. Het was elf seconden later dat clubgenoot Jan Wevers de finish passeerde.  Bjorn Demkes, trappensteller bij Tenten in Lichtenvoorde genoot volop: Geert bood goede tegenstand. Samen trainen we ook altijd op de baan. Tot de laatste kilometer ging het mooi gelijk op. Toch wist ik nog hem in de eindspurt te kloppen. Hier ben ik blij mee. Met deze eindtijd heb ik nu goede kansen om volgende week de eerste plaats te pakken. Het zal nog een mooie strijd worden. Ook Wevers steeg door deze prestatie in het klassement. Marieke Prinsen uit Aalten won bij de vrouwen in 49.43 minuten voor Evelien Hillen die 51.11 minuten nodig had. Marieke gaf aan wat ziek en verkouden te zijn geweest.Dan dek je jezelf toch een beetje in. Wel heb ik mijn energie goed weten te verdelen. Deze zege was geen doel op zich, dan ben ik naar omstandigheden hiermee dik tevreden. 

Op de vijf kilometer werd de beslissing pas op in de slotfase geforceerd. Kevin Kugathasan uit Aalten bood goed tegenstand, net als zijn clubgenoot Koen Wellink. Uiteindelijk was het Marcel Echers uit het Duitse Rhede die won in 17.57 minuten. Bij de vrouwen was er een Duitse hegemonie. Jasmin Nieland uit het Duitse Rhede won uiteindelijk voor haar clubgenote Luca Palm. Ook de 2 kilometer werd een Duitse aangelegenheid. Op de 1 kilometer daarentegen was Kyra Keurentjes uit Wehl, lid van Argo de beste met 3.51 minuten. Zij zette Eshter Boekelder van AVA'70 op flinke achterstand. Jan-Willem Kobus uit Aalten was alleenheerser op de kilometer bij de jongens. Hij won in 4.18 minuten voor Diederik Lensink uit Aalten. Dat er sneller gelopen werd in Aalten was te danken aan een betere ondergrond in het bos en een mindere luchtvochtigheid.  Volgende week zaterdag zal de eindstand worden opgemaakt.
Een ontspannen Marieke Prinsen net voor de start van haar 10 kilometer

Geen opmerkingen: