zaterdag 6 november 2010

Verslag van de eerste 3dNb Cross in Aalten


Gerton Prinsen uit Eibergen won de kop over kop strijd met vijftig plusser Jan Wevers uit Aalten
Erik Demkes op eenzame hoogte in eerste editie Aaltense 3dNb crosscompetitie

Door Benno Stevering

Erik Demkes was zaterdagmiddag onbetwist de snelste op het vijftien kilometer lange parcours in Aalten tijdens de eerste van vier wedstrijden in het kader van de 3dNb-crosscompetitie, de voormalige Loohuiscrosscompetitie.  Demkes, lid van de organiserende vereniging AVA'70 kende geen directe tegenstand. Hij won de langste afstand in een tijd van 58.17 minuten. Ik ben wel tevreden met deze eindtijd. De vorm is vrij goed momenteel. Met een tussentijd van 18.30 minuten ben ik vrij hard gestart. In de slotfase had ik niemand in de buurt lopen. De passages in het bos waren met name pittig door het korte draaien. De vele bladval en de modder maakte het in de bochten aardig glad. Het was een eenzame, maar zware wedstrijd. Een beetje extra tegenstand is best welkom volgende week. Na de marathon in Eindhoven die ik liep in 3.18 uur, heb ik geen wedstrijden meer gelopen. Het ritme heb ik wel degelijk nodig en ga dan ook voor de eerste plaats in de competitie! Jan Otter uit Vriezenveen werd een goede tweede in 59.37 minuten. Godfried Wopereis uit Lichtenvoorde werd derde op de vijftien kilometer in 1.02.21 uur. Hij had vanwege een spierblessure afgelopen seizoen meer op de fiets gezeten dan hardgelopen. Alleen de Posbankloop was met 1.01 uur voor hem een uitschieter. Voor hem was de achterstand op de nummer twee te groot en liep daarom in Aalten ongedwongen zijn eigen tempo. 

Terwijl Gaby Spangemacher van de Diensttaglaufer uit Bocholt won bij de vrouwen op de vijftien kilometer, was het  Marieke Prinsen uit Aalten, reeds zes jaar lid van AVA'70,  die de tien kilometer op naam zette in haar klasse met 50.42 minuten. Vorige week liep ze in Doetinchem nog 1.47 uur. Zelf hinderde de regen me niet. Omdat ik ook hier in de omgeving train, zijn de modderige paden me niet vreemd. Ik wilde voorzichtig lopen en wat snelheid pakken in de bulten. Dat lukte. Clubgenote Evelien Hillen hield het verschil beperkt met een tweede plek in 51.12 minuten. Gerton Prinsen van ASV Eibergen won de kop over kop strijd met vijftig plusser Jan Wevers uit Aalten over tien kilometer met een tijd van 39.05 bij de mannen. Prinsen: De halve van Eindhoven liep ik begin oktober in 1.28 uur. Van crossen wordt je sterk. In het bos werd je vanwege het drassige parcours flink op de proef gesteld. Binnenkort wacht me nog de Zevenheuvelenloop en de Montferlandrun. Wevers liep vorige week nog 1.24 uur tijdens de halve van Doetinchem en werd tweede in Aalten. Dennis Woeltjes uit Aalten had zich flink gegeven en werd derde in 41.37 minuten.

Strijd op de vijf kilometer

Ingrid van Zolingen uit Aalten was de snelste dame in een goed bezet veld in 23.10 minuten. Ingrid die in Doetinchem nog 1.45 uur liep tijdens de halve marathon, rekende in de slotfase af met de Duitse Karin Schlueter uit Vreden die tien tellen later over de streep kwam. Met deze zege overweegt ze het klassement mee te lopen. Winterswijker Lars Duistermaat van Archeus leverde op de vijf kilometer een mooie tweestrijd met clubgenoot Gerben Schreurs. Duistermaat  won met negentien tellen voorsprong in een snelle tijd van 16.59 minuten. Gerben en ik hadden vooraf gezegd dat we niks samen wilden doen en er een echte strijd van wilden maken.  Ik weet dat hij een hekel heeft aan snel starten en ben dus als een gek weggegaan. De eerste kilometer ging in 2.57 minuten. Toen had ik een gaatje en kon ik het wat beter bekijken allemaal. Gerben kwam op het akkerland nog dichterbij, ik dacht dat hij misschien wel terug zou kunnen komen. Maar bij het uitkomen van het bos kon ik het gaatje weer wat vergroten. Op het laatste asfaltstuk wist ik dat ik hem had en heb ik nog een beetje aangezet. De tijd was goed voor dit parcours en het was leuk om met Gerben weer een wedstrijd te lopen. Morgen fietsen we samen de zestig kilometer lange Grenslandtocht in en om Winterswijk op de veldrijfiets/cyclo). De nummer drie, Mark te Brake uit Aalten heeft zijn zinnen gezet op de Oostelijke crosscompetitie en de Warandacross en beschouwde deze eerste editie als goede training. Vanwege het concert van Boh Foi Toch is het parcours enigszins aangepast. 

Lekker lopen was het doel van de in totaal 207 deelnemers aan de eerste aflevering in de 3dNb crosscompetitie in Aalten. Leuk voor de organiserende vereniging AVA'70 was dat een groot aantal van de beginnerslopersgroep zich hebben getest tijdens deze loop en voornemens zijn om lid te worden van de gezellige vereniging die best veel organiseert. Ook de komende drie weken staat de zaterdagmiddag nog in het teken van de crosscompetitie in Aalten. 

Geen opmerkingen: