donderdag 21 oktober 2010

Van Süderwick(D) naar Aalten

De stoeprand van de Anholtseweg en de Heelweg vormt de grens tussen Süderwick in Duitsland en Dinxperlo in Nederland

Volgende week zondag wil Ingrid van Zolingen de Halve Marathon in Doetinchem lopen en ik enkele weken later de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. We kunnen dus nog wel wat kilometers in de benen gebruiken en plannen een tocht op donderdag 21 oktober 2010. We laten ons 's morgens vroeg door Ina op de grens van Nederland en Duitsland in Süderwick afzetten, wanneer ze naar haar werk gaat.

Vanuit het Duitse gedeelte lopen we links over de stoep in de richting van Dinxperlo. Door de herfstvakantie is het niet erg druk op straat en wanneer je als buitenstaander door Süderwick en Dinxperlo loopt is het net of er hier geen grens is. Er zijn geen duidelijke grenslijnen, hekken, palen, vlaggen of andere markeringen. Slechts de stoeprand van de Heelweg scheidt de beide naties en als we door deze straat lopen geeft dat een bijzonder beeld. Aan de ene kant van de straat zit een Metzgerei, aan de overzijde een slagerij. Rechts zijn er aanbiedingen links is er een angebot, hier verkopen ze bloemen en daar Blumen.

Midden in het grensdorp Dinxperlo ligt het Dr. Jenny Woon- en Zorgcentrum. De opening enkele jaren geleden van een Duits-Nederlandse woongroep voor ouderen is het hoogtepunt van de grensoverschrijdende samenwerking tussen de beide dorpen. Een uniek project want door middel van een luchtbrug wordt het Nederlandse verzorgingshuis met zijn Duitse evenknie verbonden. We gaan onder deze luchtbrug door, steken de straat over en lopen door het centrum van Dinxperlo. Ruim een kilometer verder slaan we het Kerkpad in, een prachtig pad te midden van de weilanden dat over gaat in het Welkskerbos. We steken de Caspersstraat over en zien de molen aan het Teunisbroek in de Dinxperlose buurtschap de Heurne liggen, wat er door de zon prachtig bij ligt.

Een eindje verder komen we weer op Aaltens grondgebied als we de Brakenweg en even later de Navisweg in de buurtschap Lintelo opgaan. De lucht wordt een stuk donkerder maar gelukkig valt er maar een klein spatje regen. Verder is het heerlijk loopweer en via de Huisstededijk, de Lurvinksteeg, de Klokkemakersweg en de Thijsweg komen we bij het "Dorpshuus" in de buurtschap IJzerlo uit. Het eind komt in zicht maar een kilometer of zes moeten we nog wel lopen. We steken de Dinxperlosestraat over en slaan linksaf in de richting van Aalten en vervolgens rechtsaf de Wikkerinkweg op. Halverwege bedenken we ons dat we wel even bij Marco van Rijs op zijn werk aan kunnen gaan en na een SMS-je van onze kant, staat hij ons al geduldig op te wachten. Volgens mij had hij graag meegelopen maar het werk gaat natuurlijk voor zijn hobby.

Na enkele minuten gaan we verder en in het centrum van Aalten neem ik met een hartelijke groet en een bedankje afscheid van Ingrid, het was weer leuk om samen een tocht te maken. We hebben een groot gedeelte van knooppuntenroute 71-70-67-58-52-59-60-61-46 gelopen. Net voor mijn huis is Theo Stronks nog met zijn revalidatie bezig en na een kort praatje moet ik hem er toch even van overtuigen dat we er ruim 22 kilometer op hebben zitten. Je ziet hem denken en dat al zo vroeg op de morgen! 

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum
De unieke luchtbrug, die het Nederlandse verzorgingshuis met zijn Duitse evenknie verbindt
 De molen aan het Teunisbroek in de Dinxperlose Heurne
Prachtig herfstweer op deze oktoberdag
Het lopen gaat te gemakkelijk anders waren we op de bakfiets verder gegaan
Gelopen route, klik op de afbeelding om deze te vergroten




Geen opmerkingen: