vrijdag 1 oktober 2010

Training door de Zeister- en Austerlitzse bossen

Het Zeister bos
Op een heerlijke herfstdag in oktober een duurloopje maken van bijna 14 kilometer is niet het ergste wat je kunt bedenken. Via het Utrechtse knooppuntensysteem heb ik een route uitgezet en heb deze een beetje in mijn hoofd zitten maar in tegenstelling tot voorgaande routes is er hier niet bij ieder knooppunt een informatiebord aanwezig. Het is dus soms gokken welke kant ik op moet gaan maar gelukkig gaat het allemaal goed.

Ik start mijn training in korte broek en t-shirt bij het driesterren verpleeghotel Bovenwegen in Zeist en de route gaat in eerste instantie door de stad maar als ik deze verlaten heb kom ik al gauw in het Zeister bos terecht. De heerlijke geur van de dennen komt me tegemoet en als ik het Boshijgerslaantje inloop heb ik allerlei gedachten waarom dit laantje zo heet maar laat ik deze gedachten maar voor me zelf houden. De Utrechtse Heuvelrug waartoe dit bos behoord is van grote betekenis als natuurgebied, maar draagt ook sterk bij aan het welzijn van de mensen die er wonen en recreëren. Ik kom dan ook een heel aantal wandelaars en fietsers tegen die hier van de natuur aan het genieten zijn.

Op een informatiebord lees ik dat hier in het jaar 1804 een uitgestrekte heidevlakte lag, waar Franse legertroepen zich vestigden om oefeningen te houden. Bepaalde plekken in de boswachterij Austerlitz, maar vooral veel namen en de bekende piramide herinneren nog aan die tijd. De aarden piramide met obelisk (totaal 28,5 meter hoog) is door de Franse soldaten in hun vrije uurtjes gebouwd als eerbetoon aan Napoleon. De naam Austerlitz komt van het gelijknamige stadje in het huidige Tsjechië. Napoleon versloeg er de Oostenrijkers en Russen op destijds Oostenrijks grondgebied.

Als ik de N224, de Woudenbergseweg, oversteek loop ik door het plaatsje Austerlitz waar verschillende scholen aan hun middagpauze beginnen. Ongeveer een kilometer voor mijn eindpunt kom ik langs de plaatselijke visboer en aangezien ik ook wel trek heb is het een ideaal rustpunt.


Knooppunten 80-81-82-84-83-1-80

Geen opmerkingen: