zondag 7 april 2013

Barchem 3e Lochemse Bergloop 7,5 km - 34,23 min - 4e plaats M50

Handschoenen aan is me toch te warm af!
Ongeveer in het midden van de jaren negentig heb ik voor de laatste keer in het Montferland meegedaan aan een Bergloop. Vandaag staat er weer één op het programma, de Bergloop in Barchem. Nu is het niet echt mijn ding want ik loop liever een vlakke wedstrijd maar de organisatie heeft echt een schitterende ronde uitgezet. Een aantal stukken die we lopen, komen me bekend voor van de AVA'70 heuveltrainingen maar onderweg weet ik toch niet echt wat ik verwachten kan. Bij elke bocht hoop ik op een vlak stuk of een afdaling maar soms zit het dan ook tegen als er weer een beklimming voor je op duikt.

Het is al gezellig druk als we aankomen in de kantine van camping Reusterman, gelegen aan de voet van de Kale Berg. De koffie staat te dampen, de inschrijvingen verlopen voorspoedig en een opgeruimde schuur doet als kleedruimte dienst. Wim, Tracey en ik pakken de eerste beklimming als warming-up en Wim begint vol passie over het resterende gedeelte van het parcours te vertellen. Ik zal het zo wel zien en ik ben vastberaden om mijn eigen tempo vandaag te gaan lopen en me niet te laten leiden door een andere atleet.


De speaker gooit ook nog wat olie op het vuur door luidkeels op te merken dat het parcours te vergelijken is met Parijs-Roubaix. Deze voorjaarsklassieker vindt op dezelfde dag plaats en is onder de wielerliefhebbers wel bekend, alleen worden in Barchem de kasseien vervangen door de boomwortels. Het wordt dus ook nog goed uitkijken om niet te dicht achter een ander te gaan lopen. Zwaar zal het in ieder geval wel worden!


Precies een kwartier na de start van de langste afstand is het de beurt aan de 7,5 kilometer en ik zie zelfs iemand op blote voeten lopen, ik moet er niet aan denken! De eerste 500 meter begin je gelukkig al met de klim van de dag en bovenaan de berg zal mijn hartslag al rond de 160 hebben gelegen maar deze kan ik al in mijn achterzak steken en kom ik ook niet meer tegen. Een lange afdaling volgt en dat ligt me toch beter. 


Een aantal beklimmingen en afdalingen verder zit het er al weer op en het is toch ook een mooi moment als ineens middenin het bos het finishdoek weer opduikt. Alle kilometers loop ik tussen de 4,33 en 4,48 minuten, met één uitschieter van net boven de 5 minuten. Ik ben blij dat ik er ben en na wat drinken en een heerlijke krentenbol, kijken we nog even naar de eerste lopers op de 15 kilometer. Wie weet ben ik volgend jaar weer van de partij!

verslag AVA'70 site
wat drinken en een krentenbol eten
de Bergloop in Barchem, gemeente Lochem
met Wim Brinkman

2 opmerkingen:

Geert zei

Rohalt Bergsma en Gerrit van Zuilekom: Leuke kleinschalige, laagdrempelige en gezellige wedstrijd met een prima organisatie en een mooi parcours. Vooral op deze manier doorgaan!

Rohalt zei

Dank voor alle lof, Geert. Inmiddels overgedragen aan de rest van de organisatie. Zeker een stimulans om er volgend jaar weer een leuk evenement van te maken.