zondag 7 april 2013

Verslag van de 37e Grenzlauf in Elten(D)

37e Grenzlauf in Elten 
Jeroen Reintjes op scherp in grensloop Elten

Door Benno Stevering

ELTEN – De traditionele grensloop in het Duitse grensplaatsje Elten werd zondagochtend een overwinning op de tien kilometer voor Jeroen Reintjes uit Nieuw-Dijk. Opmerkelijk veel Nederlandse atleten waren aanwezig om hun conditie te testen. Reintjes realiseerde een snelle tijd van 32.33 minuten. ‘’Er waren weinig vlakke stukken. Voor iedereen was het dus hard werken. Ik heb deze cross gewoon nodig voor mijn wedstrijdritme en geeft de nodige tempohardheid voor het baanseizoen. Vorige week won ik de vijf kilometer in de Paasloop in Kilder. Dit parcours en de prachtige omgeving hier in Elten is duidelijk vergelijkbaar. Stap voor stap heb ik de wedstrijd aan kunnen zien. Al vrij snel na de start heb ik afstand kunnen nemen van de rest.  Ik heb wel iets met Elten. Ik train er wel eens en mijn pa heeft sinds twee jaar in Nieuw-Dijk het bedrijf  ‘Montferlandasperges’ opgestart. Het is dan ook leuk dat er aan het parcours in Elten een aspergeteler zit. Een nadeel was dat ik niet echt mijn ritme kon pakken. Het was hard werken met die pittige klim, maar verder heb ik wel lekker en ontspannen kunnen lopen.  Tweede werd de 37-jarige Duitser Dave Mölders uit Kleef in een tijd van 34.06 minuten.  Dave was tevreden met zijn tijd op het glooiende parcours en beaamde dat winnaar Reintjes veel te snel voor hem was.  Vijftiger Fred Keurntjes uit Zevenaar werd derde in een uitstekende 35.20 minuten in een veld van 150 lopers en loopsters. ‘’Ik wilde in het begin kijken hoe het wedstrijdverloop ging. Ik moest mijn eigen wedstrijd maken en kwam alleen te lopen. Dat is toch anders dan in een groep. Nu is mijn tijd wel beter dan die tijdens de Paasloop in Kilder waar ik 36.30 minuten liep.’’  Jos Hagen uit Wehl klokte een goede tijd van 40.01 minuten en werd eerste bij de mannen 55 plus. Bergloper Hagen is tevens aangesloten bij atletiekvereniging Nütterden en loopt graag in Duitsland. 


De vijf kilometer werd een prooi voor de Duitse Kerstin van Embden uit Elten in 19.27 minuten. De politieagente was superieur en duldde geen tegenstand. ‘’Een week eerder won ik de tien kilometer bij de paasloop in Kilder. Het ging erg goed hier in mijn thuiswedstrijd. In het begin van de wedstrijd liepen we nog samen, waarna ik doortrok. De klim na 7 kilometer was een aanslag op mijn kuiten.Twee jaar terug werd ik derde bij de politiekampioenschappen. Binnenkort staat er weer een wedstrijd hiervoor op het programma. Eind april loop ik nog een 1500 meter in Kleef.’’ Net als Kerstin was deze zware heuvelachtige grensloop in Elten voor de nummer twee, Lisa te Molder uit Zieuwent nodig om krachten op te doen voor de komende baancompetitie. Ze zullen elkaar niet tegenkomen op de baan. Wel zal de 1500 en de drie kilometer voor beiden de belangrijkste afstanden worden voor komend baanseizoen. Lisa te Molder van het Running Team Achterhoek gaf aan dat ze in het laatste gedeelte van de wedstrijd nog redelijk dichterbij kwam, maar eerder had moeten inzetten om de winst op te kunnen eisen. Daar waar op de vijf kilometer bij de mannen Christian Wimmer uit Kleef de winst naar zich toe trok in 16.56 minuten, gevolgd door veteraan Andreas Schmeinck uit Kleef in 17.11 en Heinz van Dongen uit Weeze in 17.16 was het Stefan Scanu uit Lichtenvoorde van Argo die als eerste Hollander de streep passeerde in 19.05 minuten, gevolgd door Hans Metzemaekers van Argo in 19.20 minuten. 

De twee kilometer werd een zege voor Bob te Lindert, woonachtig in Heelweg. Sinds september is de jonge atleet lid van het topteam van atletiekvereniging Argo. De organisatie van de grensloop in Elten zorgde voor een goed uitgezet parcours voor de deelnemers en met de nodige Deutsche schmeckvolle torte werd ook de inwendige mens van de toeschouwers gevuld.  

Geen opmerkingen: