zaterdag 15 november 2014

Gert Jan Wassink gaat zich toch weer wagen aan de marathon

Gert Jan Wassink
- Het is al een tijdje stil op wedstrijdgebied met je. Hoe gaat het met je?
Inmiddels gaat het weer wat beter, door hardnekkige blessures heb ik lang langs de kant gestaan. Het begon met shin plints klachten en door overbelasting van oefeningen door mijn fanatisme kreeg ik een ontsteking in mijn knieholte bij de aanhechting van de hamstringpees. Ik ben nu weer aan het hardlopen, echter duurt het lang voordat ik weer 100% fit ben voor wedstrijden. Daarnaast durf ik ook niet zo goed het risico te nemen direct weer wedstrijden te lopen aangezien ik bang ben voor een terugval.
- Hoe fit ben je en wat mag je alweer doen?
Op dit moment loop ik twee koppelde dagen en dan weer een dag looprust. ‘s Ochtends probeer ik elke dag alternatief te trainen zoals, fietsen, cross trainer, zwemmen of aqua joggen. Op de maandag – woensdag en vrijdag doe ik vaak kracht oefeningen die ik krijg van mijn fysio.
– Mis je de wedstrijden? Of wat mis je het meest aan de wedstrijden?
Uiteraard mis ik de wedstrijden, ik doe aan topsport omdat ik wil presteren en mezelf verbeteren. Het vechten tijdens de crossen of de wegwedstrijden vindt ik het mooiste wat er is. Echter heb ik voor mezelf veel rust gecreëerd in mijn hoofd en weet ik dat ik straks weer sterker terug ga komen. Mensen zijn nog lang niet af van atleet Gert-Jan Wassink. Binnenkort hoop ik weer de strijd aan te kunnen gaan en wedstrijden te kunnen winnen.
- Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
Mijn plannen zijn om volgend jaar de marathon te lopen, welke dit gaat worden weet ik nog niet maar de maand april heb ik uitgekozen om een goede marathon te lopen. Mijn droomdoel is nog steeds de Olympische marathon en daar sta ik elke dag mee op. Ik leef hiernaar en ik laat hier dingen voor, ik geniet van het hardlopen. Vooral de langere duurlopen, dat zijn de momenten dat ik vol op geniet. Naast het harde werken voor de sport weet ik dat ik alleen door te genieten van de sport goede prestatie kan leveren. Je kan het nooit volhouden wanneer je geen liefhebber bent.
- Heb je de najaarsmarathons gevolgd, en zoja kriebelt er nog iets van het marathonvirus?
Ik heb alle marathons vanaf de bank gevolgd en zeker krijg ik daar kriebels van. Ik visualiseer mezelf daar al lopend in de marathon. De marathon is voor mij iets speciaals, dat is het ultieme, dat is waar ik ook wil laten zien wat ik in mijn mars heb.
- Ik zag dat je je sinds kort ook op trainingsbegeleiding hebt gestort. Op welke groepen richt je je?
Klopt. Ik heb jaren lang een eigen stichting gehad. Met mijn stichting heb ik vele scholen, bedrijven en verenigingen bezocht. Daarnaast organiseerden we verschillende activiteiten zoals hardloopweekenden een hardloopbeurs en ben ik mede oprichter van de Kramp Run in Varsseveld. Daar heb ik mij de afgelopen jaren actief voor ingezet en heb ik mijn visie over hardlopen proberen over te brengen of vooral jeugd verteld hoe belangrijk het is om te gaan sporten. Met deze insteek ben ik mijn bedrijf Running Movements gestart. Ik zie dat veel mensen op de verkeerde manier trainen en met mijn achtergrond als SPH’er (Sociaal Pedagogisch Hulpverlener) krijg ik veel energie van het begeleiden van mensen. Ik ben mij ervan bewust wat hardlopen voor positieve effecten kan hebben op iemand leven. Je voelt je fitter, vitaler en mentaal gezonder.
Met Running Movements streef ik ernaar middels de juiste persoonlijke trainingsschema’s en hardlooptrainingen hardlopers; gezonder, vitaler en met plezier te laten hardlopen. Mijn doel is om zowel particulieren, bedrijven als verenigingen op maat aangeboden trainings-/clinic pakketten aan te bieden waarmee persoonlijke doelstellingen en ambities bereikt kunnen worden.
- We hebben je nog weleens gezien bij Paul de Leeuw in de show om het hardlopen te promoten. Heb je nog zo’n actie in gedachten?
Haha, nee op dit moment niet. Maar ik ben creatief van geest. Vroeger had ik allerlei verschillende kapsel om op te vallen om sponsors te werven. Inmiddels is het gelukt een stabiele basis te creeren waardoor ik mij fulltime kan richten op mijn sport. Ik zie om mij heen dat vele topsporters het moeilijk hebben om sponsoring rond te krijgen. Ik ben nooit stil blijven zitten en heb door middel van deze acties sponsors aan mij weten te koppelen. Het is niet zo dat je de ”Popi Jopie” moet zijn maar ik ben mij bewust dat ik ambassadeur ben van bedrijven die mij sponsoren. soms kan het dan goed zijn de publiciteit te zoeken.

Geen opmerkingen: