dinsdag 15 september 2015

“Broedermoord tijdens de GUV-run bij AVA’70 ”

Vincent Scholten (midden)…. en toen gebeurde het…. ik maakte een cruciale fout…. Ik appte terug: “Pik anders bij mij aan, dan loop je onder de 24 minuten… dat moet kunnen”
Ik neem jullie even 4 weken mee terug in de tijd. Mijn broer(tje) Devlin Scholten had eerder dit jaar besloten zijn voetbalschoenen spreekwoordelijk in de wilgen te hangen. Na ontelbaar veel jaren actief te zijn geweest in het 4e elftal van de plaatselijke “groenen” uit Aalten, werd het voor hem hoog tijd om het stokje aan anderen over te dragen.  Bang voor het “zwarte gat” was hij niet, maar toch wist hij niet wat hij nu ging doen.

Zoals een goede, oudere broer betaamt, trok ik mij dit lot natuurlijk erg aan. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en vroeg hem recentelijk of hij zin had om een keer mee te trainen bij de welbekende B-groep van atletiekvereniging AVA’70. De 1e reactie van Devlin was niet echt verrassend: “Mag ik dan na de training een sigaret roken en bier drinken ?” Enigszins tactvol en met redenen omkleed, heb ik hem geprobeerd uit te leggen dat het “hardloopcultuurtje” een iets andere cultuur is dan het “voetbalcultuurtje”. Ik merkte al snel dat Devlin maar moeilijk afscheid kon nemen van de welbekende “ jaren ’70” tafelkleedjes op de tafels in de kantine van AD’69.

Recentelijk werd tijdens een verjaardagsfeestje uiteindelijk “spijkers met koppen” geslagen (of dit nou kwam door het bier of een moment van verstandverbijstering is mij niet geheel duidelijk geworden), maar Devlin nam de uitnodiging  aan. 4 weken geleden maakte hij dan ook tijdens de 1e training na de zomervakantie zijn “debuut” bij de B-groep van AVA’70. Op de vraag van hoofdtrainer Marco van Rijs of iedereen voor zichzelf een doelstelling voor het komend hardloopseizoen had vastgesteld, antwoordde Devlin zonder enige gene ten overstaande van wel 35 atleten “Joa…. vief kilo afvall’n !! ”. De knop ging om en Devlin begon met zijn nieuwe avontuur. Een bezoek aan de hardloopwinkel van Bjorn Weier in Bocholt leverde hagelwitte hardloopschoenen op en niet lang daarna fonkelde een spiksplinternieuwe Garmin Forerunner 225 om zijn pols.

Vandaag, dinsdag 15 september 2015, stond de 5 km GUV-run op het programma. Wederom zoals een goede broer betaamt, heb ik aan Devlin gevraagd of hij zin had om deze wedstrijd te lopen. En warempel…. dat wilde hij wel. Een aantal uren voor het startschot kreeg ik een WhatsApp bericht met de tekst:  “Ik ga voor de 25 minuten”…. en toen gebeurde het…. ik maakte een cruciale fout…. Ik appte terug: “Pik anders bij mij aan, dan loop je onder de 24 minuten… dat moet kunnen”. Kort voor de start nog even de bevestiging gezocht en het antwoord was duidelijk… “ik loop wel achter je aan”. Het startschot klonk… een grote groep atleten begon aan hun 5 km race. Na ongeveer 1 km keek ik behoedzaam om en zag dat Devlin nog prima volgde. Na 1,5 km merkte ik dat iemand naast mij kwam lopen…. ja hoor… broer Devlin… “Zo, nou gaat het wel weer….”. 

Ongemerkt liep hij met zevenmijlslaarzen langzaam maar zeker bij mij weg. Wat gebeurd mij nou ?? Dit was niet de “afspraak”….. “hardlopers zijn doodlopers” gonsde door mijn hoofd. Het zou niet lang duren of zijn inspanning zou hem bij de enkels afbreken. 3 km punt… nog geen stap dichterbij.  4km punt…. de wanhoop slaat toe….. “het zal toch niet waar zijn?”…. “pleegt Devlin nu gewoon “broedermoord” bij de 1e de beste wedstrijd ?”. Het onvermijdelijke bleek echter keihard de waarheid. Zonder ook maar enigszins rekening houdend met de sentimenten van zijn “oude” broer, snelde Devlin naar een eindtijd van 23:00 minuten. Compleet gedesillusioneerd passeerde ik de finish na 23:29 min. Ik ben geknakt… een ervaring rijker, maar een illusie armer.

Het feit dat Devlin sneller was ging als een lopend vuurtje via de kleedkamer en de douches naar de kantine van AVA’70 . Ik zal nog harder moeten gaan trainen, want dit kan ik natuurlijk niet over mijn kant laten gaan. Hij moet toch niet menen dat ik hem aanstaande weekend tijdens de kermis van Aalten ook maar 1 biertje zal geven……… 

Sportieve groet, 

Vincent Scholten 

Klik hier voor de uitslagen (plaats 58 Devlin en plaats 62 Vincent)

3 opmerkingen:

Geert zei

Mooi geschreven Vincent, je weet wat je te doen staat

Marco (Barlo) zei

whahaha Geweldig Jongs

Marijn zei

Mooi verhaal Vinnie....