zondag 6 september 2015

Gemen(D) 9e Burglauf 5 km - 20.53 min - 1e Plaats M50

Voor de Burg in Gemen
Rond de middag beslis ik pas dat ik mee ga doen aan de 9e Burglauf in Gemen, een gehucht in de buurt van Borken. In 2010 en 2013 heb ik hier ook aan de start gestaan en ik vind deze kleinschalige wedstrijdjes altijd leuk om er aan mee te doen. Een uur voor de wedstrijd parkeer ik mijn auto en schrijf me in voor de 5 kilometer. Als ik weer terug loop naar de parkeerplaats kom ik Heinrich Bäumer tegen. Hij viert dit weekend kermis in Vreden maar heeft nog wat tijd over om in de tussentijd even mee te doen. 

De rondjes zijn 2,5 kilometer lang en ik loop één rondje warm. Op elke hoek van de straat zitten al verkeersregelaars, iets wat altijd erg goed geregeld is in Duitsland. Sommigen hebben er een tentje bij opgezet, voor als het eens begint te regenen. Als ik weer in de buurt van de finish ben, komt me de bier- en bratwursten lucht me al tegemoet. Ook is er ontzettend veel voor de kinderen te doen in het start- en finishgebied.

Even voor half drie loop ik naar de plek waar de andere jaren altijd de start was, een startlijn getrokken tussen twee eiken in. Het is er nu angstvallig stil en ik vraag me af of er dit jaar ook hier gestart wordt. Als ik nog eens goed rond kijk zie ik dat ze de start ruim honderd meter verlegd hebben en we dus wat verder moeten lopen dan in voorgaande jaren. Veel kinderen staan op de eerste startrij en ik nestel me er maar een beetje bij tussen. Er wordt afgeteld van zehn bis null en weg zijn we. Na een paar honderd meter lopen we om de prachtige Burg heen en gaan zo de kleine straatjes van Gemen in. Inmiddels is het licht beginnen te regenen en de kleine klinkertjes worden aardig glad.

In het bos is het, op enkele plekken na, goed te lopen en halverwege kom ik door in 10,15 minuten, de tijd valt me wat tegen. Aangezien ik over tweede ronde meestal een halve minuut langer doe, zal ik nog goed moeten doorlopen om onder de 21 minuten te komen. Enkele lopers halen me nog in en ik heb niet de vorm te pakken om met de eerste twee dames van de wedstrijd mee te kunnen gaan als ze me voorbij lopen. In een tijd van 20,53 minuten kom ik over de finish. Ik had er iets meer van verwacht en ik hoop dat ik de komende maanden nog eens weer een keer onder de 20 minuten mag finishen. Direct na afloop worden de oorkondes al uitgeprint en bij het terug lopen naar de parkeerplaats gaat er nog een volwassen fietser hard onderuit in een bocht met gladde klinkertjes. Gelukkig heeft hij zich niet bezeerd!

Geen opmerkingen: