zondag 27 september 2015

Verslag en uitslagen van de 42e Marathon in Berlijn(D)

Eliud Kipchoge
Keniaan wint Berlijnse marathon op flapperende schoenzolen

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft met flapperende schoenzolen de marathon van Berlijn gewonnen, in de negende tijd ooit gelopen. Met een persoonlijk record van 2.04.01 bleef hij 64 seconden verwijderd van het wereldrecord dat sinds vorig jaar in handen is van zijn landgenoot Dennis Kimetto.

Andrea Deelstra heeft zondag voldaan aan de olympische limiet op de marathon voor Rio. De Groningse hardloopster eindigde als vijfde in de marathon van Berlijn in een tijd van 2.26.46, en daarmee liep ze zes minuten onder haar persoonlijk record. De olympische limiet staat op 2.28.00.

Met name het tweede deel van haar race was indrukwekkend. Met haar 2.26.46 is ze de vierde marathonloopster aller tijden van Nederland. Alleen Lornah Kiplagat (2.23.43), Hilda Kibet (2.24.27) en Carla Beurskens (2.26.34) waren sneller dan Deelstra. Ze kon alleen niet mee met de Afrikaanse toploopsters in de Duitse hoofdstad. De Keniaanse Gladys Cherono won de vrouwenrace in 2.19.25, de beste tijd van dit jaar.

Meer dan de helft van de race legde hij af terwijl zijn gele binnenzolen als vleugeltjes naast zijn witte Nikes wapperden. Het was een zeldzaam beeld, vooral gezien de ernst waarmee de 30-jarige Kipchoge zijn vak als topatleet uitoefent. Hij werd in 2003, als 19-jarig talent, al wereldkampioen op de 5.000 meter. Sinds zijn overstap naar de marathon won vijf van zijn zes races, waaronder de prestigieuze wedstrijd van Londen.

In april versloeg hij wereldrecordhouder Kimetto en Wilson Kipsang, een eerdere wereldrecordhouder. Halverwege de strak geregisseerde race werd al duidelijk dat Kipchoge zijn ambities op het razendsnelle stratenparcours in Berlijn niet zou kunnen waarmaken. Met zijn landgenoten Emmanuel en Geoffrey Mutai (geen familie) wilde hij na 21 kilometer doorkomen in 61.30 minuten. Ze passeerden trager, in 61.53, te langzaam om nog een serieuze aanval te kunnen doen op het wereldrecord dat sinds 2003 zesmaal in de Duitse hoofdstad werd verbeterd. 

Kipchoge liet zich niet ontmoedigen door de tegenvallende doorkomsttijd en de materiële problemen. Na 32 kilometer liep hij koelbloedig weg van zijn twee medekoplopers. De Keniaan kwam geen moment meer in gevaar. Met krachtige passen en een glimlach om zijn mond bewees hij dat hij momenteel waarschijnlijk de beste marathonloper ter wereld is, ook zonder een wereldrecord om die status bekrachtigen.

Ook stonden er atleten van AVA'70 aan de start in Berlijn. Hun tijden waren als volgt: Martin Hengeveld 3:30:04, Herman te Lindert 3:49:06, Carla Hoornenborg 3:53:15 en Peter Kroesen 3:55:42

Klik op de link voor alle uitslagen


site organisatie
Carla Hoornenborg

Geen opmerkingen: