zondag 20 september 2015

Winterswijk 4e Landschap Marathon - 42.195 km - 3:56:36 uur - 23e plaats bij de trio lopers

Jeannet Schutte, Dick Lubbers en Geert Wevers
Net voor de zomer vroeg Dick Lubbers me of ik zin had om met hem als duo loper mee te doen met de Landschap Marathon in Winterswijk. Ik ben al enkele keren bij deze marathon geweest om te kijken en heb even over zijn vraag nagedacht. De wedstrijd valt namelijk altijd in het Aaltense kermis weekend en dit betekent dat de zaterdagavond iets anders ingevuld moet worden. Eigenlijk had ik ook weinig bedenktijd nodig en dit jaar moet het maar eens gaan gebeuren dat ik als deelnemer aan de start sta. Ruim een maand later krijg ik een berichtje van Dick dat hij een blessure heeft opgelopen en de marathon in september wel kan vergeten. Ook krijg ik de vraag wie hij als vervanger moet vragen. Nou dat maakt me weinig uit, als degene maar ongeveer een halve marathon kan lopen. De tijd wat hij of zij er over doet vindt ik niet belangrijk. Het duurt maar even of hij komt met de naam Jeannet Schutte aanzetten en zelf wil hij wel graag mee als fietser, begeleider en fotograaf. Prima geregeld en een goede vervanger. 

Op de zaterdagmiddag ga ik na de prachtige voetbalwedstrijd AZSV-SVZW (uitslag 5-2) nog even een paar uurtjes met Ina naar de kermis. Meerdere "Landschap Marathonners" kom ik hier tegen maar door de gezelligheid en het lekkere weer wordt het iets later later dan de planning was. Jeannet kom ik gelukkig 's avonds niet meer tegen en zo houdt er tenminste nog één van ons team rekening met de volgende dag. Bij het naar huis gaan lopen we langs café Schiller en tot mijn verbazing komt mevrouw Schutte net het café uitzetten. "Moi Geert hej zin an morgen?", is de vraag die mij gesteld wordt. Voordat ik kan antwoorden zegt ze er achteraan "Wej goat nog effen naor de tente op de Markt". Gelukkig hadden we voor die tijd al afgesproken dat zij 23,7 kilometer zal lopen, waardoor ik er dus maar 18,5 hoef te volbrengen. Dick heeft aangegeven dat hij ook nog wil proberen om enkele meters mee te lopen.

De volgende morgen staan we net voor 9.00 uur bij Jeannet op de stoep. Ze komt met de koffie in de hand naar buiten lopen maar is verder start klaar. De mountainbike wordt achter op de auto gezet en we rijden naar Winterswijk. "Loat mien moar veur in de auto zitten anders wok misselijk"! Even denk ik dat ze te lang heeft door gefeest maar het blijkt een andere oorzaak te hebben. Na het ophalen van de startnummers en het maken van een paar foto's, wordt er precies om 10.00 uur gestart. Na enkele kilometers valt het mij al op hoe goed alles georganiseerd is, zelfs aan verschillende route's voor de lopers en fietsers is gedacht. 

Na 11,7 kilometer bij het 2e tussenstop is het mij beurt, gauw drink ik nog wat en eet een broodje hamburger, het is immers al even na elfen. Het lopen gaat lekker en via een schitterende grensovergang loop ik Duitsland in. De Nederlandse- en Duitse douaniers vragen me gelukkig niet naar mijn Identiteitskaart en de schaapskudde die er staat kijkt me verwonderd aan. Een eindje verder moet ik dwars door het café en een aantal kilometers later zijn we al op de helft van onze marathon. Bij het 4e wisselpunt, de prachtige steengroeve na precies 25 kilometer, wil Dick het proberen maar jammer genoeg is hij nog te geblesseerd om ver te kunnen lopen en neemt Jeannet het gauw weer over.

Via de prachtige nieuwe baan van AV Archeus fiets ik door naar het 6e en laatste wisselpunt bij camping 't Wieskamp, neem een lekker fruithapje en wacht op Jeannet. Ze is blij dat ze me ziet want dan zit het er voor haar bijna op. De laatste 5,2 kilometer is het weer mijn beurt en ga ik in de richting van het centrum van Winterswijk. Met ons drieën lopen we gezamenlijk de laatste gezellige kilometer en gaan trots ruim binnen de vier uur de finish op de Markt over. We hebben met ons drieën toch een prima prestatie geleverd.

Dick bedankt voor de organisatie en voor Jeannet heb ik toch wel respect gekregen. Het is net een diesel maar als ze één keer op gang is, is ze niet meer te stuiten.  "Ak zo loope kak ok wal vieftig kilometer". Na een paar koppen koffie wordt het terrasbezoek goed afgesloten. "Zoo now goak mien douchen en dan goak weer noar de kermis", ze heeft blijkbaar nog genoeg energie over.

2 opmerkingen:

Sandra zei

Was erg leuk om te doen!

Marco (Barlo) zei

Prachtig verslag en een mooie prestatie .