dinsdag 25 augustus 2015

Ontmoeting

Leden van AV Argo met 2e van links Youssef uit Sÿrie
In Doetinchem hebben we ARGO Atletiek, met ruim 700 leden, veilig wonend in Doetinchem en omliggende plaatsen, tijd en mogelijkheden om te sporten, we zijn het zo gewend, niets mis mee.

In Doetinchem hebben we ook een tijdelijke opvang van vluchtelingen voor het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA), ook al bijna 700 mensen. Na hun eigen land te zijn ontvlucht, huis, haard en familie soms achterlatend, misschien ook nog een zware en gevaarlijke reis achter de rug, veilig in Doetinchem. Veel tijd maar geen of weinig mogelijkheden voor sport, dat ze thuis misschien wel deden en gewend waren. 

En dan, dinsdagavond 25 augustus, Bas traint zijn groep in de Kruisberg in de omgeving van het COA en komt zo ook over de Hogenslagweg, de ingang van het COA. Daar staan wat mannen en kinderen in de regen een frisse neus te halen, of om een andere reden, ik weet het niet. Ze lachen naar ons, en kijken ons na, wat gaat er door hun hoofd? De groep komt nog een keer langs, voor een tweede ronde, in de seriepauze blijven we tegenover de parkeerplaats wat langer staan om wat krachtoefeningen tussen de series te doen. 

Eén man maakt zich los uit de groep mannen en loopt vrolijk en uitgelaten op Ida af, er ontstaat een contact, verstaan doen ze elkaar niet, maar de man doet enthousiast mee met de oefeningen. Dan wordt het tijd om weer 4 x 400 m te gaan lopen. Bas besluit de man ook even te benaderen, er ontstaat een moeizaam gesprek, hij laat zijn id-bewijs zien, zo blij is hij daarmee, ik lees dat hij Youssef heet, en uit Aleppo, Syrië komt. Gevlucht voor de oorlog. 

Hij doet zijn capuchon af en laat zien wat het hem heeft gekost, een groot deel van zijn oor, bomscherven. Maar hij blijft blij kijken, hij is hier veilig. Ik vraag hem (met handen en voeten) of hij een rondje mee wil lopen, we zetten hem weer af bij de opvanglocatie. Nou, dat wil hij wel, hij zwaait naar de mannen en kinderen en loopt met ons mee. Tot onze verrassing loopt hij soepel en snel, met een mooie stijl, vooraan in de groep, ik ben blij voor hem, en anderen uit de groep laten dat ook blijken. 

Ik probeer nog iets over ARGO te zeggen als we weer terug zijn bij de start, over loopschoenen die we wel voor hem hebben, maar dat lukt niet. Ik ga toch eens nadenken hoe en wat we als ARGO misschien een beetje kunnen betekenen voor die mensen. Het was een mooie en dankbare ontmoeting, wij gingen weer naar de club en hij weer naar binnen. Youssef, ik hoop dat het je goed gaat in Nederland of waar dan ook.

Sportieve groet, Bas Waterham

3 opmerkingen:

Geert zei

Prachtige ontmoeting, ik denk dat hij in de toekomst wel vaker mee gaat. Bedankt Anneke voor het toe sturen.

ineke mengers zei

Mooi dat dat kan ��

ineke mengers zei

De vraagtekentjes moeten een positief duimpje voorstellen.