donderdag 27 augustus 2015

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 96

van links naar rechts Jerrel Balke, Erwin Wamelink, Kylian Klein Hesselink en Lisa te Molder tijdens de 1500 meter op zondag 21 juni
‘groots in kleinheid’

Iets bijzonders zit hem vaak in hele kleine dingen. Niet die 15 kilometer maakt de Zevenheuvelenloop spectaculair, maar de traditionele pre-party in café Frowijn. Het lievelingscafé van Ingrid van Zolingen. Datzelfde geldt voor het - collectief niet kunnen discuswerpen - bij de clubkampioenschappen, de gezamenlijke warming-up tijdens de run-bike-run, of het clubgevoel bij de 5x5 in Doetinchem. Die kleine dingen maken het de moeite waard.

Dat niet alles ‘groots en meeslepend’ hoeft te zijn, snapt André Balke als geen ander. Hij heeft dit jaar, op eigen houtje, een aantal nieuwe wedstrijden aan de Ava-wedstrijdkalender toegevoegd. Op vier zondagen – verdeeld over de zomermaanden – krijgen atleten de kans om een baanwedstrijd te lopen. Geen inschrijfgeld, startnummers ontbreken en de start wordt moeiteloos  tien minuten uitgesteld wanneer Nadine Broersen op de zevenkamp jacht maakt op een WK-medaille. Als wedstrijdcoördinator André zich met zijn brede glimlach meldt bij het ingang van het Ava-café, weten de deelnemers hoe laat het is: er moet gelopen worden.

Schuddebuikend van het lachen lopen de onderspanen atleten richting de startlijn. Iedereen lijkt vergeten dat er ook nog een ‘wedstrijd’ gelopen moet worden.  Na de laatste instructies klinkt het startschot. Nou ja startschot, een harde klap met de handen of een welbekende “klaar voor de start…. Af!!”.  Direct na de start gaat de knop bij de lopers om. Het gezellige sfeertje maakt even plaats voor topsportmentaliteit. Presteren is immers geen vies woord, maar het is zeker niet het hoofddoel bij deze baanwedstrijden.  Het publiek, een man of vijf, moedigt de atleten aan. De deelnemers: jong en oud, wedstrijdatleet en recreant, strijden op hun eigen niveau. Iedereen geniet zichtbaar.

Na afloop is er wederom volop ruimte voor plezier. De televisie in het AvaCafé gaat aan en Jerrel Balke, zoon van, gooit de hamburgers op de gloeiende plaat. André maakt met een paar grote flessen alcoholvrijbier het feest compleet. Pas uren na de ‘wedstrijd’ verlaten de meeste atleten het sportcomplex.

De baanwedstrijden, die onder de naam ‘de uitdaging’,  zijn toegevoegd aan de Ava-wedstrijdkalender, hebben zeker een toegevoegde waarde. Het zijn geen lopen met veel franje of poeha, maar juist dit maakt het zo bijzonder. Het mag duidelijk zijn dat twaalf deelnemers (3 niet Ava-leden) op een ledental van ruim vijfhonderd leden nog ruimte laat voor verbetering, maar ach, ik vind het eigenlijk perfect zo! Na de 1500m, de 800m en de 400m, volgt op 27 september de laatste uitdaging, een 3000 meter. Eén ding is zeker: ik ben erbij 

2 opmerkingen:

Dave zei

Ik ook. 3000 meter en hamburgers. Count me in.

André Bleumink zei

Ik denk dat een beermile voor meer deelnemers zorgt dan 3000 meter 😀 Het is maar een idee...